Over SPAR

SPAR wil de winkel voor dagelijks gemak zijn. Die positionering vraagt een lekker versaanbod, uitgekiend en verrassend compleet assortiment kruidenierswaren en een aanvullend pakket diensten.

Onder SPAR Holding horen twee winkelformules: SPAR en Attent. Daarnaast zijn er nog een honderdtal neutrale winkels die gebruikmaken van het logistieke proces (inkoop en distributie) van SPAR, maar verder geen formule-uitingen voeren in de winkel.

inrichting winkel SPAR koeling inrichting winkel SPAR vers SPAR Vrachtauto inrichting winkel SPAR brood


SPAR is springlevend!

Met meer dan 12.000 winkels in 42 landen is SPAR één van de grootste foodretailers ter wereld!

SPAR Holding BV wordt geleid door Sjaak Kranendonk (Algemeen directeur), Susanne Kroon (Commercieel directeur) en Edith Appels (directeur Finance & Operations). Bij SPAR Holding BV werken ongeveer 170 mensen op het Holdingkantoor, 330 mensen in het distributiecentrum in Waalwijk.

De basis van de hele SPAR organisatie in Nederland wordt gevormd door ruim 240 zelfstandige SPAR winkels en 112 Attent winkels. Al deze winkels worden beleverd vanuit het distributiecentrum in Waalwijk. Het bevoorraden van kleine winkels is een vak apart omdat we te maken hebben met veel kleinverpakkingen. Een SPAR ondernemer heeft namelijk niks aan grote trays. Het is zelfs zo ver doorgevoerd, dat bepaalde artikelen uit het assortiment per stuk besteld kunnen worden.

Het assortiments- en het formuleonderhoud, net als alle promotionele activiteiten, worden aangestuurd vanuit het SPAR Hoofdkantoor in Waalwijk. De doelstelling van SPAR is om de absolute nummer 1 te zijn binnen het buurtsupersegment.

SPAR is eigendom van Sligro (45%), Sperwer (45%) en de ondernemers. Vanuit het bestuur van de SPAR Detaillistencoöperatie wordt SPAR Participaties B.V. beheerd. Hierin zijn de aandelen van de ondernemers ondergebracht die een 10%-belang in de Holding vertegenwoordigen. Lees meer over de Detaillistencoöperatie.

SPAR International

Alle SPAR organisaties in de afzonderlijke landen zijn verenigd in de Internationale SPAR Centrale. SPAR International opereert in 42 landen met wereldwijd ruim 12.000 winkels en een winkelomzet van meer dan € 33 miljard. SPAR International coördineert onder meer alle internationale activiteiten tussen de verschillende SPAR landen, zoals:

  • Bescherming van de ‘corporate identity’ (zelfbeeld) van SPAR;
  • Organisatie van nationale en internationale P.R. activiteiten;
  • Secretariaatsfunctie: verzamelen van omzetgegevens, controleren van de registratie van het SPAR logo en het verzorgen van vertaling van documenten;
  • Verzorgen van commerciële activiteiten, zoals het importeren van producten voor haar leden en het ontwikkelen van het internationale SPARmerk;
  • Ontwikkelen van vier internationale formules, te weten: Interspar, Eurospar, SPAR en SPAR City Store;
  • Uitwisseling van kennis en ervaring uit de verschillende landen;
  • Eenmaal per jaar organiseren van een groot internationaal congres in een van de aangesloten SPAR landen.

Lees meer over SPAR International en SPAR in de overige landen.