online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

8 personen
gemiddeld
25 min.
nagerecht, nagerecht/gebak, tussengerecht
Recepten Appel-notentaart

Appel-notentaart

ingrediënten

300 gram bloem

100 gram witte basterdsuiker

1 ei

theelepel bakpoeder

150 gram boter

2 eetlepels amandelen

125 gram gedroogde abrikozen

2 eetlepels rum

25 gram boter

1 kilogram appel

3 eetlepels suiker

125 gram walnoten

3 eetlepels abrikozenjam


benodigdheden

springvorm

  • 1 Meng de bloem met basterdsuiker, ei en bakpoeder.
  • 2 Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles tot een soepel deeg.
  • 3 Verpak het deeg in folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  • 4 Week de gedroogde abrikozen in de rum. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 5 Vet de springvorm in en bestrooi deze met gemalen amandelen.
  • 6 Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bakvorm.
  • 7 Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak de deegbodem circa 15 minuten in het midden van de oven.
  • 8 Smelt de boter, voeg de appelschijfjes en de suiker toe en karamelliseer ze tot ze half zacht zijn. Laat de appels iets afkoelen.
  • 9 Meng de gehakte noten en de abrikozen door de vulling en schep deze op de taartbodem.
  • 10 Rol de rest van het deeg uit tot een lap die 4-5 cm groter is dan de bodem en leg deze over de vulling. Druk de randen stevig aan en maak er eventueel met duim en wijsvinger golfjes in.
  • 11 Prik het deegdeksel op enkele plaatsen in met een vork. Bak de taart iets onder het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
  • 12 Bestrijk de taart met abrikozenjam.

wijnadvies

Hier is een glas Sherry van het type Fino of droge Amontillado altijd zeer op zijn plaats. Een van de vele muskaatwijnen uit Zuid-Frankrijk doet het eveneens goed (9-11°C).


voedingswaarde

energie 620 kcal
vet 3311 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 70 gram
eiwit 10 gram