online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

gemiddeld
20 min.
klein gerecht/snack, klein gerecht, klein gerecht/hapje
Recepten Basisrecept oliebollen

Basisrecept oliebollen

ingrediënten

500 milliliter melk

1 zakje gedroogde gist

1 eetlepel witte basterdsuiker

500 gram bloem

1 ei

1 citroen

2 eetlepels zonnebloemolie

poedersuiker


benodigdheden

keukenpapier

  • 1 Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  • 2 Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  • 3 Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
  • 4 Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • 5 Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.

bereidingstip

Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende sinaasappel (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 appel, in stukjes gesneden, toe.. Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.. Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.. Schep 100 gram gedroogde cranberry’s of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag.


voedingswaarde

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram