- 1 Smelt in een (saus)pan de boter. Voeg de bloem toe en laat, al roerend, 2 min. op een lage stand garen zonder te kleuren.
- 2 Schenk al roerend met een garde langzaam de melk erbij. Roer tot een gladde en gebonden saus.
- 3 Laat de bechamelsaus op een lage stand nog 3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
bereidingstip
Je kunt voor bechamel zowel volle als halfvolle melk gebruiken. Volle melk zorgt wél voor een extra volle smaak.. <h4>Variatietips</h4> • Met kaas: laat in de bechamelsaus 75 g geraspte jong belegen kaas smelten. Ook Parmezaanse kaas of gorgonzola zijn heerlijk! <br> • Met kruiden: voeg 3 el fijngehakte kruiden toe, bijv. bieslook, basilicum en/of peterselie. <br> • Heb je het basisrecept inmiddels in de vingers? Maak dan eens de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/soja-bechamelsaus-met-parmezaan/">soja-bechamelsaus</a> met Parmezaan. . <h4>Wat is bechamelsaus</h4> Deze witte saus, gemaakt van boter, bloem en melk, wordt veel gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken. Wat de naam precies betekent? De saus is vernoemd naar Louis de Béschameil, en Franse kok uit de 17e eeuw.. <h4>Voor welke gerechten gebruik je het?</h4> Bechamelsaus wordt vaak gebruikt als romige saus voor groenten, zoals bloemkool, andijvie en broccoli. Ook is bechamelsaus dé saus voor lasagne bolognese. Nog meer bekende toepassingen: op croque-monsieur, in mac and cheese en gevulde courgette.. <h4>Zonder klontjes</h4> • Blijf heel goed roeren. Roer tot het mengsel van roomboter en bloem is opgelost en gaar is. <br> • Hoe droger het mengsel van boter en bloem (de roux), hoe lastiger het is om een gladde saus te maken. Met iets meer boter wordt de roux soepeler en voorkom je sneller klontjes. . <h4>Bechamelsaus op smaak maken</h4> • Nootmuskaat is de klassieke smaakmaker voor bechamel. <br> • Je kunt ook laurierblaadjes, knoflook of fijngesneden peterselie toevoegen. <br> • Wat geraspte citroenschil geeft de saus frisheid.. <h4>Is bechamelsaus vet?</h4> Ja, bechamelsaus bevat boter en melk en is daardoor relatief vet, zeker in vergelijking met lichte sauzen. Je kunt de saus wel iets lichter van smaak maken door de boter deels te vervangen door olijfolie. Halfvolle melk maakt de saus iets lichter dan met volle melk.. Breng het basisrecept op smaak met gemalen nootmuskaat, citroenrasp, pesto of fijngesneden verse kruiden.