4 personen
eenvoudig
35 min.
hoofdgerecht
home recepten Champignonsoep basisrecept

Champignonsoep basisrecept

ingrediënten


35 min
4 personen
60 gram Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 ciabatta
2 runderbouillonblokjes
250 milliliter kookzuivel
500 gram knolselderij

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

800 gram kastanjechampignons

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

airfryer

staafmixer

  • 1 Snijd de ui grof en de knoflook fijn. Snijd de champignons in kwarten.
  • 2 Verhit de helft van de boter in een pan en bak de ui, de helft van de champignons en helft van de knoflook 10 min. op een middelhoge stand. Roer regelmatig.
  • 3 Snijd de knolselderij in stukjes. Voeg ze met de kookzuivel, bouillonblokjes en 1 liter water toe. Laat 15-20 min. zachtjes koken, of tot de knolselderij gaar is. Roer af en toe.
  • 4 Scheur het brood in stukjes en meng in een kom met de olie en kaas. Bak de kaascroutons in 2 delen in de airfryer op 180°C krokant.
  • 5 Bak in de rest van de boter in een koekenpan de achtergehouden champignons en knoflook in 5 min. beetgaar.
  • 6 Pureer de soep van de warmtebron af glad met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep in kommen en verdeel de gebakken champignons en croutons erover.

bereidingstip

Bak de champignons in een hete pan, eventueel met boter en olie, zo zijn de champignons voller van smaak. Voeg daarna pas de andere ingrediënten toe.. <h4>Zo bind je champignonsoep en breng je het op smaak</h4> • Bind de soep met een mengsel van maizena en koud water.<br/> • Of je maakt roux (boter en bloem) om door de soep te mengen.<br/> • Een vleugje citroensap of een paar druppels sojasaus zorgen voor extra smaak. <br/> • Wil je lekker romige champignonsoep maken? Voeg dan een beetje room toe. . <h4>De vega-versie en andere variatietips</h4> • Wil je de soep liever vegetarisch maken? Gebruik dan groentebouillonblokjes.<br/> • Kook ook eens <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/paddenstoelensoep-met-walnoot-gehaktballetjes/">paddenstoelensoep met walnoot-gehaktballetjes</a>.<br/> • Server <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/romige-paddenstoelensoep-met-knoflookbrood/">knoflookbrood bij je soep</a>. . <h4>Welke champignons zijn het lekkerst in de soep?</h4> • Niets mis met de gewone champignon of de kastanjechampignon. Wil je eens experimenteren? Probeer dan shiitakes, porcini’s of oesterchampignons.<br/> • Kun je champignons rauw in je soep doen? Het kan wel, maar ze zijn veel taaier. Als je dit toch wil proberen: snij de champignons dan heel dun. Marineer ze vervolgens in een zure vloeistof, zoals citroensap. . <h4>Is champignonsoep goed voor je, en wat doet het je je lichaam?</h4> • In champignons zitten veel vitamines (B en D), mineralen, vezels en antioxidanten. Die hebben onder meer een positief effect op je energie, bloeddruk en spijsvertering.<br/> • Wil je dit recept nog wat gezonder maken? Vervang de room dan door Griekse yoghurt of kookroom light.<br/> • Je kunt de room ook vervangen door halfvolle melk. De soep wordt dan wel minder romig.<br/> • Of voeg extra groenten en gezonde kruiden toe.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 521 kcal
vet 41 gram
verzadigd vet 23 gram
koolhydraten 17 gram
eiwit 16 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st