online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
4 personen
gemiddeld
30 min.
hoofdgerecht
Recepten Coq au vin blanc

Coq au vin blanc

ingrediënten

1 kip

8 drumsticks

150 gram gerookte spekblokjes

200 gram boter

12 sjalotjes

1 winterwortel

200 gram bospenen

1 rode ui

3 teentjes knoflook

750 milliliter witte wijn

200 milliliter kippenbouillon

200 milliliter gevogeltefond

4 takjes peterselie

2 takjes tijm

2 laurierblaadjes

250 gram kastanjechampignons

50 gram bloem


  • 1 Bestrooi de kip met zout.
  • 2 Bak de spekblokjes iets uit in een braadpan en schep ze er uit.
  • 3 Smelt 125 gram boter in de braadpan en bak hierin de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan.
  • 4 Fruit de sjalotjes 2-3 minuten in het bakvet en haal ze uit de pan.
  • 5 Roerbak de wortel, knoflook zonder te kleuren en giet de wijn en bouillon erbij.
  • 6 Verwarm en voeg de kip, peterselie, tijm en laurier toe. Stoof circa 1 uur zachtjes met het deksel op de pan.
  • 7 Verhit 25 gram boter en bak de champignons hierin kort. Kneed intussen 50 gram boter met de bloem tot een balletje (beurre manié).
  • 8 Voeg de laatste 5 minuten van de stooftijd de spekjes, sjalotjes en champignons toe aan de kip. Bind het vocht met verkruimelde beurre manié en kook de saus 1 minuut door. Breng op smaak met zout en peper.
  • 9 Verwijder de takjes peterselie, tijm en laurierblaadjes. Serveer met rijst of stokbrood.

bereidingstip

Aan witte wijn in de coq au vin kun je kiezen voor chardonnay, sauvignon blanc of riesling.. Lekker erbij: bestrijk sneetjes stokbrood met gehalveerde teentjes knoflook, sprenkel er olijfolie over en rooster het brood onder een hete ovengrill.


voedingswaarde

energie 935 kcal
vet 63 gram
verzadigd vet 34 gram
koolhydraten 23 gram
eiwit 36 gram