online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
6 personen
gemiddeld
35 min.
hoofdgerecht
Recepten Eendenborst met pruimen en portsaus

Eendenborst met pruimen en portsaus

ingrediënten

250 gram gedroogde pruimen zonder pit

250 milliliter rode port 

3 eendenborstfilets

100 gram boter

1 eetlepel olie

200 milliliter gevogeltefond

1 takje verse tijm

mespunt gedroogde tijm


  • 1 Week de pruimen bij voorkeur een hele nacht in de port.
  • 2 Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in. Snijd de koude boter in blokjes en zet tot gebruik in de koelkast.
  • 3 Vet een braadpan of een koekenpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is.
  • 4 Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken. Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken.
  • 5 Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken.
  • 6 Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten. Giet het meeste vet uit de pan en blus af met de gevogeltefond.
  • 7 Laat met de tijm en het weekvocht van de pruimen op hoog vuur kort inkoken. Warm de pruimen door in de saus en schep ze uit de pan.
  • 8 Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de hete saus en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door.
  • 9 Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden.
  • 10 Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes of -puree.

bereidingstip

Gebruik het eendenvet voor het bakken van aardappelen.

wijnadvies

Stevige, droge witte wijn: een Elzasser Pinot Gris of een Chardonnay uit de verschillende nieuwe wijnlanden: Californië, Chili of Zuid-Afrika (7-9°C).


voedingswaarde

energie 620 kcal
vet 41 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 24 gram
eiwit 29 gram