voor 10:00 besteld vandaag in huis

4 personen
eenvoudig
75 min.
lunch, hoofdgerecht
Recepten Erwtensoep basisrecept

Erwtensoep basisrecept

ingredi├źnten

400 gram spliterwten

4 vleesbouillontabletten

2 schouderkarbonades

200 gram zuurkoolspek

2 preien

1 knolselderij

2 aardappels

1 rookworst

1 handje bladselderij


  • 1 Breng de spliterwten en bouillontabletten met 2 liter water aan de kook in een grote (soep)pan.
  • 2 Voeg de karbonades en het zuurkoolspek toe en kook zachtjes circa 30 minuten.
  • 3 Roer de prei, knolselderij en aardappels erdoor en kook zachtjes circa 30 minuten verder. Roer regelmatig zodat de soep niet aanbrandt.
  • 4 Voeg de laatste 15 minuten van de kooktijd de rookworst toe.
  • 5 Schep al het vlees uit de pan. Snijd het in stukjes of plakjes en roer het samen met de bladselderij weer door de soep.
  • 6 Verdun de soep als deze te dik is eventueel met een scheutje warm water of bouillon.
  • 7 Dit recept is lekker met roggebrood met mosterd en ontbijt- of katenspek.

bereidingstip

Vervang het zuurkoolspek door uitgebakken gerookte spekblokjes.. Neem in repen gesneden speklappen in plaats van schouderkarbonades.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 985 kcal
vet 44 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 81 gram
eiwit 56 gram