online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

8 personen
gemiddeld
40 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
Recepten Grootmoeders appeltaart

Grootmoeders appeltaart

ingrediënten

300 gram bloem

mespunt zout

200 gram boter

200 gram margarine

1 eetlepel boter

150 gram witte basterdsuiker

1 ei

1 eetlepel honing

100 gram rozijnen

1 eetlepel rum

4 appels

1 citroen

theelepel kaneelpoeder

1 verse gember

50 gram witte basterdsuiker

2 eieren

1 eetlepel melk

1 eetlepel custardpoeder

3 eetlepels abrikozenjam

3 eetlepels marmelade


benodigdheden

springvorm

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in. Meng de appel met de helft van het citroensap, 1/2 eetl. geraspte citroenschil, kaneelpoeder, rozijnen, gember en suiker. Klop 1 ei los met de melk en het custardpoeder. Meng dit door de vulling.
  • 2 Rol 3/4 deel van het deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de bakvorm ermee. Verdeel de vulling over de bodem.
  • 3 Rol het achtergehouden deeg tot een lapje van 1/3 cm dikte. Snijd er reepjes van en leg die kruislings over het appelmengsel.
  • 4 Klop het andere ei los en bestrijk het gebak met 1 losgeklopt ei. Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven. Bak de appeltaart circa 50 minuten in de oven goudbruin en gaar.
  • 5 Bestrijk de appeltaart na het bakken met de jam die even verwarmd is. En je hebt een heerlijke appeltaart naar het recept van grootmoeder.

wijnadvies

Grootmoeder schonk er een ouderwets glaasje zoete Bordeaux bij. Een Bordeaux Moelleux of een Graves Supérieures. De royale oma kocht een flesje Barsac of Sauternes (9-11°C).


voedingswaarde

energie 560 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 15 gram
koolhydraten 76 gram
eiwit 8 gram