ovenschaal
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
ovenschaal
bereiden
bereidingstip
Steek een dun plakje knoflook of kaas tussen een paar van de inkepingen voordat de aardappels de oven in gaan. . <h4>Wat zijn Hasselback aardappelen? </h4> Hasselback aardappelen zijn hele aardappelen die bijna helemaal in dunne plakjes zijn ingesneden, maar aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten. Door deze manier van snijden waaieren de plakjes tijdens het bakken uit, waardoor je een knapperige buitenkant krijgt en een zachte binnenkant. . <h4>Hoe maak je Hasselback aardappelen? </h4> • Verwarm de oven voor op 200 °C. </br> • Leg een aardappel tussen twee houten lepels of eetstokjes (zodat je niet helemaal door de aardappel snijdt).</br> • Snijd de aardappel in dunne plakjes van 2-3 mm, maar zorg dat de onderkant heel blijft.</br> • Bestrijk met olie of gesmolten boter en breng op smaak met zout en peper.</br> • Bak 40-50 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.</br> . <h4>Oorsprong van Hasselback aardappelen </h4> Het gerecht komt uit Zweden en werd in 1953 voor het eerst geserveerd in restaurant Hasselbacken in Stockholm. . <h4>Kun je Hasselback aardappelen in de airfryer maken? </h4> Ja, dat kan zeker! De bereiding is hetzelfde als in de oven, maar de baktijd is korter: Temperatuur: 180 °C. Tijd: 25-35 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelen). . <h4>Variaties en tips </h4> • Kaas: Strooi na het bakken geraspte Parmezaanse kaas of cheddar over de aardappelen.</br> • Kruiden: Voeg rozemarijn, tijm of knoflook toe voor meer smaak.</br> • Groenten: Probeer het ook eens met zoete aardappel, pastinaak of rode biet.</br> • Vegan: Gebruik olijfolie in plaats van boter. Extra knapperig: Zet de oven of airfryer de laatste paar minuten op een hogere temperatuur (220 °C).</br> . <h4>Waar komt de naam Hasselback vandaan? </h4> De naam verwijst naar het Hasselbacken restaurant in Stockholm, waar het recept is bedacht. Het werd daar voor het eerst aan gasten geserveerd en werd sindsdien een Zweedse klassieker. . <h4>Kun je Hasselback aardappelen op voorhand maken? </h4> Ja, dat kan! Je kunt de aardappelen alvast insnijden, met water afspoelen (tegen het verkleuren) en in de koelkast bewaren in een bak met water tot gebruik. Je kunt ze ook alvast 20 minuten voorbakken en vlak voor het serveren nog 20 minuten afbakken. . <h4>Hoe maak je Hasselback Roseval aardappelen? </h4> Roseval aardappelen zijn kleine, rode krielaardappelen met een romige smaak. Snijd ze zoals normale aardappelen in, bestrijk met olijfolie en bestrooi met grof zeezout en rozemarijn.
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
| energie | 295 kcal |
| vet | 14 gram |
| verzadigd vet | 4 gram |
| koolhydraten | 28 gram |
| eiwit | 12 gram |
WEB01-SPAR-PU