online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

4 personen
gemiddeld
30 min.
hoofdgerecht
Recepten Hete bliksem binnenstebuiten

Hete bliksem binnenstebuiten

ingrediënten

8 grote rode appels

citroen

100 gram blanke rozijnen

100 milliliter witte wijn

600 gram kruimige aardappels

50 gram boter

2 eetlepels boter

100 milliliter warme melk

nootmuskaat

kaneelpoeder

8 lange plakken ontbijtspek

8 kruidnagels

8 laurierblaadjes


benodigdheden

meloenbolletjessteker

  • 1 Snijd van de appels het bovenste kapje met het steeltje horizontaal eraf. Leg de kapjes in een bak koud water met het citroensap.
  • 2 Hol de appels van bovenaf uit met een bolletjessteker. Leg alle bolletjes, zonder klokhuis en pitjes, en de uitgeholde appels in het citroenwater.
  • 3 Breng de rozijnen met de wijn aan de kook en laat op een lage stand circa 5 minuten trekken. Giet af en laat uitlekken.
  • 4 Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en laat goed uitlekken.
  • 5 Stamp de aardappels tot een luchtige puree met 2 eetlepels boter en de melk.
  • 6 Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • 7 Giet alle appels en appelstukjes af in een vergiet.
  • 8 Stamp de appelbolletjes en rozijnen kort mee door de puree en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een snufje kaneel.
  • 9 Zet de uitgeholde appels in een ovenschaal en vul ze met de puree.
  • 10 Wikkel de plakken ontbijtspek rondom de appels en steek vast met een kruidnagel.
  • 11 Steek een laurierblaadje schuin in de puree en zet het kapje van de appels erop.
  • 12 Verdeel 50 gram boter in blokjes erover en bak de appels in de oven in circa 30 minuten gaar.


voedingswaarde

energie 595 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 79 gram
eiwit 9 gram