online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

4 personen
gemiddeld
45 min.
hoofdgerecht
Recepten Ierse stamppot van puree met witte kool

Ierse stamppot van puree met witte kool

ingrediënten

1 kilogram bloemige aardappel

100 milliliter melk

50 gram boter

nootmuskaat

400 gram witte kool

1 klontje boter

200 gram mager gerookt spek

4 lente-/bosuitjes

4 eetlepels bruine jus


  • 1 Kook de aardappels gaar en laat ze droog stomen. Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de puree warm.
  • 2 Verwijder de dikke stronk uit de kool en snijd hem in smalle reepjes.
  • 3 Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
  • 4 Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren. Laat de bosui kort meebakken.
  • 5 Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen. Verdeel de stamppot over vier borden. Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.

bereidingstip

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kun je ook groene of savooienkool gebruiken.


voedingswaarde

energie 495 kcal
vet 27 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 44 gram
eiwit 15 gram