online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
6 personen
gemiddeld
40 min.
hoofdgerecht
Recepten Irish stew

Irish stew

ingrediënten

3 eetlepels bloem

1 kilogram runderlap

4 eetlepels olie

2 grote uien

2 winterwortels

2 stengels bleekselderij

1 blikje tomatenpuree

750 milliliter vleesbouillon van tablet

750 milliliter vleesbouillon

1 theelepel gedroogde tijm

2 laurierblaadjes

6 grote aardappels


  • 1 Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij. Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
  • 2 Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • 3 Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • 4 Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook. Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • 5 Schep de aardappelblokjes door het vlees. Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes. Dit is een complete maaltijd.

bereidingstip

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist je dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?

wijnadvies

Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).


voedingswaarde

energie 495 kcal
vet 23 gram
verzadigd vet 8 gram
koolhydraten 31 gram
eiwit 38 gram