online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
10 personen
gemiddeld
60 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
Recepten Karamel-kerstcake

Karamel-kerstcake

ingrediënten

400 gram pure chocolade

200 gram suiker

100 gram boter

125 milliliter kookroom

1 theelepel grof zeezout

2 eetlepels bloem

500 gram suiker

1 eetlepel slagroom

100 gram zachte boter

300 milliliter donkerbruin bier

3 eieren

1 theelepel koekkruiden

500 gram zelfrijzend bakmeel

175 gram witte chocolade

225 gram zachte boter

300 gram poedersuiker

125 milliliter slagroom

theelepel vanille-essence

2 eetlepels cranberry's

25 gram witte basterdsuiker


benodigdheden

bakpapier

2 springvormen

  • 1 Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • 2 Vet de springvormen in en bestuif ze met bloem.
  • 3 Meng voor de cake 500 gram suiker, 150 ml water, de slagroom en 2 eetlepels van de boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt.
  • 4 Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goudbruine karamel.
  • 5 Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt.
  • 6 Laat de siroop afkoelen en klop met een mixer de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel.
  • 7 Voeg het overige bier en de koekkruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor.
  • 8 Schep het beslag in de springvormen en bak circa 40 minuten in de oven.
  • 9 Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog wat beslag aan de prikker hangen, zet de cakes dan nog iets langer in de oven.
  • 10 Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen.
  • 11 Bestrijk 1 cake met (goed afgekoelde) salted caramel en stapel de tweede erop.
  • 12 Maak de frosting. Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  • 13 Klop de boter met de poedersuiker met een mixer goed door elkaar tot een zo wit mogelijk mengsel.
  • 14 Schep de slagroom, gesmolten chocolade, vanille en een snufje zout erdoor. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is, anders schift de frosting.
  • 15 Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart royaal met de frosting.
  • 16 Plak de chocolade kerstboompjes voorzichtig tegen de zijkant van de taart.
  • 17 Kook de cranberry's circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en laat afkoelen.
  • 18 Schep daarna de basterdsuiker door de cranberry’s en verdeel over het midden van de taart.

bereidingstip

Maak de chocolade kerstboompjes en salted caramel al ruim van tevoren.. Gebruik in plaats van salted caramel eens (kerst)jam als vulling.. Laat de cakes goed afkoelen voordat je ze bestrijkt met de frosting. Een mooie, strakke taart? Zet de cake tijdens het bestrijken met de frosting tussendoor af en toe in de diepvries. Zo hard de frosting snel uit en kun je de taart mooi glad aansmeren.


voedingswaarde

energie 1330 kcal
vet 65 gram
verzadigd vet 41 gram
koolhydraten 171 gram
eiwit 12 gram