online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

moeilijk
60 min.
tussendoortje, brunch, ontbijt
Recepten Kerststolletjes

Kerststolletjes

ingrediënten

125 gram boter

350 gram bloem

2 eetlepels bloem

1 theelepel speculaaskruiden

3 eetlepels witte basterdsuiker

1 sinaasappel

7 gram gedroogde gist

2 eieren

150 milliliter melk

2 eetlepels rum

sinaasappel

300 gram amandelspijs

100 gram blanke rozijnen

100 gram gedroogde cranberry's

150 gram krenten

50 gram blanke amandelen

50 gram sukadesnippers

50 gram oranjesnippers

2 eetlepels poedersuiker


benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Smelt 75 gram boter.
  • 2 Meng de gezeefde bloem met de specu- laaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout in een kom.
  • 3 Voeg de sinaasappelrasp toe en strooi de gist erover.
  • 4 Voeg 1 ei, de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
  • 5 Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 8-10 minuten met een koele, beetje vochtige hand.
  • 6 Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat 30-35 minuten rijzen op een warme plaats.
  • 7 Klop het andere ei los. Meng de helft ervan met het sinaasappelsap door de amandelspijs.
  • 8 Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif het werkvlak met bloem en druk de deegstukken iets uit.
  • 9 Verdeel de rozijnen, cranberry’s, krenten, amandelen en sukade erover en kneed erdoor.
  • 10 Wrijf een deegroller in met bloem en rol ovale lapjes van het deeg.
  • 11 Vorm rolletjes van de amandelspijs en leg ze in het midden in de lengte van de deeglapjes. Vouw een helft van het deeg er bijna helemaal overheen tot de vorm van een kerststolletje.
  • 12 Plak het deeg dicht met de rest van het losgeklopte ei.
  • 13 Laat op de bakplaat onder een vochtige doek 25-30 minuten narijzen.
  • 14 Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • 15 Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg met de helft ervan.
  • 16 Verlaag de oventemperatuur tot 200ºC en bak de stolletjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • 17 Leg ze op een rooster en laat een beetje afkoelen.
  • 18 Bestrijk met de overige boter en bestuif de stolletjes met een dikke laag poedersuiker.

bereidingstip

Ook leuk om cadeau te geven.


voedingswaarde

energie 1395 kcal
vet 55 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 186 gram
eiwit 29 gram