mixer met deeghaken
vershoudfolie
kniepertjesijzer
bakkwastje
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
mixer met deeghaken
vershoudfolie
kniepertjesijzer
bakkwastje
bereiden
bereidingstip
<h4>Waar komen kniepertjes vandaan?</h4> Kniepertjes zijn koekjes en vormen een traditie in het noorden en oosten van Nederland, vooral Drenthe, Groningen en Twente. De koekjes horen bij de jaarwisseling: plat en open op oudejaarsdag (het oude jaar ligt open), opgerold als rolletje op nieuwjaarsdag (het nieuwe jaar moet zich nog ontvouwen). De naam komt van het Groningse woord knijpen: het deeg wordt namelijk in een ijzer ‘gekniept’. . <h4>Kniepertjes bakken</h4> Voor kniepertjes gebruik je een speciaal kniepertjes- of oublie-ijzer. Vet het ijzer altijd licht in, dan blijft je beslag niet plakken. Leg een lepeltje beslag in het midden, druk het ijzer dicht en bak tot het goudbruin is. Haal ze er voorzichtig uit en laat ze plat afkoelen als je platte koekjes wil. Tip: ze zijn nog zacht als je ze uit het ijzer haalt, dus verplaats ze met beleid.. <h4>Nieuwjaarsrolletjes maken</h4> Wil je nieuwjaarsrolletjes? Rol de warme, nog zachte kniepertjes meteen na het bakken om een houten lepel of speciale rolstok. Even vasthouden tot ze hard zijn, en voilà: je hebt knapperige rolletjes die je eventueel nog kunt vullen met slagroom.. <h4>Bewaaradvies</h4> Bewaar kniepertjes of rolletjes luchtdicht in een goed afsluitbare trommel. Zo blijven ze lekker krokant. Goed gebakken kniepertjes kun je zo’n twee weken bewaren, al is de kans groot dat ze veel eerder op zijn.. <h4>Wat heb je nodig om kniepertjes te bakken?</h4> Voor kniepertjes heb je bloem, suiker, boter of margarine, eieren en een kniepertjesijzer nodig. Optioneel kun je er wat vanille- of kaneelsuiker doorheen doen voor extra smaak.. <h4>Welke bloem gebruiken voor kniepertjes?</h4> Gewone tarwebloem (patentbloem) werkt het beste voor kniepertjes. Het geeft een glad beslag en zorgt voor die knapperige structuur.. <h4>Wat is het verschil tussen kniepertjes en rolletjes?</h4> Eigenlijk zijn het dezelfde koekjes, maar de vorm maakt het verschil. Een kniepertje is plat en rond, een rolletje is opgerold terwijl het nog warm is. Symbolisch hoort het platte koekje bij oudjaar en het rolletje bij nieuwjaar.. <h4>Wat is de beste kniepertjes ijzer?</h4> Een klassiek gietijzeren kniepertjesijzer geeft de mooiste, dunne wafeltjes met een nostalgisch patroontje. Er zijn ook elektrische oublie-ijzers die het iets makkelijker maken, vooral als je een hele stapel wil bakken.
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
| energie | 87 kcal |
| vet | 3 gram |
| verzadigd vet | 2 gram |
| koolhydraten | 13 gram |
| eiwit | 1 gram |
WEB01-SPAR-PU