online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
4 personen
moeilijk
65 min.
klein gerecht, voorgerecht, tussengerecht
Recepten Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

ingrediënten

125 gram zwarte olijven

150 gram bloem

zakje bakpoeder

20 gram oude kaas

2 eieren

100 milliliter karnemelk

1 liter yoghurt

30 gram platte peterselie

100 milliliter zonnebloemolie

6 tomaten

1 pot artisjokharten

2 eetlepels olijfolie

2 sjalotjes

2 teentjes knoflook

4 laurierblaadjes

5 takjes platte peterselie

2 citroenen

5 eetlepels witte balsamicoazijn

60 gram sesamzaadjes

10 gram gedroogde oregano

3 sprieten bieslook


benodigdheden

blender

ovenschaal

koekjessteker

schone theedoek

spuitzak

  • 1 Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • 2 Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
  • 3 Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en bieslook.
  • 5 Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.

bereidingstip

Kleur de cake eventueel zwart met 4 g inktvisinkt (visspecialist).. Bewaar het uitlekvocht van de yoghurt (de wei) bijvoorbeeld voor de makreel ‘gegaard’ in wei met citrus en koolraap, (<a href="https://www.boodschappen.nl/recept/makreel-lgegaardr-in-wei-met-citrus-en-koolraap/">klik hier voor het recept</a>).

wijnadvies

Drink bij dit recept Green Grüner Veltliner.


voedingswaarde

energie 495 kcal
vet 29 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 33 gram
eiwit 20 gram