4 personen
eenvoudig
10 min.
bijgerecht

Pindasaus

ingrediënten


10 min
4 personen
1 theelepel sambal oelek

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel donkere basterdsuiker
50 milliliter ketjap manis

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels pindakaas

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Verwarm in een steelpan de pindakaas met de ketjap, basterdsuiker en sambal op een lage stand voor 1 min.
  • 2 Voeg 100 ml water toe en verwarm op een middelhoge stand al roerende 2-3 min. tot een gladde pindasaus; voeg indien nodig wat extra water toe.
  • 3 Breng de pindasaus op smaak met extra sambal of peper en zout.

bereidingstip

Neem pindakaas met stukjes voor een pindasaus met extra bite.. <h4>Waar komt pindasaus vandaan?</h4> Pindasaus komt uit Indonesië en heet daar saus kacang. Het wordt gemaakt van pinda’s en specerijen en hoort bij saté en gado gado. In Nederland ontstond een eigen, mildere variant: satésaus, vaak gemaakt van pindakaas. . <h4>Variatietip</h4> • Vervang voor een romige pindasaus het water door kokosmelk of melk. <br> • Lekkere gerechten met pindasaus? Saté, gehakt, of heerlijk vega over de tofu. <br> • Je pindasaus extra lekker maken? Voeg een theelepel sambal toe, chilipoeder, of geraspte gember.. <h4>Wat is het verschil tussen satésaus en pindasaus?</h4> Pindasaus is de algemene naam voor saus op basis van pinda’s of pindakaas. Satésaus is een vaak iets zoetere versie die vooral bij saté (vlees op een stokje) wordt geserveerd. In Nederland worden de namen vaak door elkaar gebruikt.. <h4>Zelf pindasaus maken</h4> Zelf pindasaus maken is makkelijker dan je denkt. Je hebt meestal alleen pindakaas, water of kokosmelk en een paar smaakmakers nodig. In het recept hierboven zie je de basis. Varieer gerust om ‘m nog lekkerder te maken: maak ’m pittiger met sambal, frisser met limoen of juist romiger met extra kokosmelk.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 84 kcal
vet 4 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 9 gram
eiwit 2 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st