4 personen
eenvoudig
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Klassieke raclette

Klassieke raclette

ingrediënten


20 min
4 personen
200 gram augurken
salami

dit product is niet beschikbaar

200 gram beenhammen

dit product is niet beschikbaar

kaasplakjes
200 gram raclette
400 gram sperziebonen

dit product is niet beschikbaar

500 gram krieltjes met schil

dit product is niet beschikbaar

2 baguettes

benodigdheden

airfryer

gourmetstel

  • 1 Bak het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven of airfryer af. Halveer intussen de krieltjes en kook ze in 10 min. in water met zout gaar. Kook intussen de sperziebonen in water met zout in 8 min. gaar. Giet de groenten af en houd in de pan warm.
  • 2 Verwarm het gourmetstel. Verdeel de helft van de kaas over 4 pannetjes en laat onder de grill smelten.
  • 3 Verdeel de aardappelen over 4 borden. Schenk de gesmolten kaas over de krieltjes. Smelt op dezelfde manier de rest van de kaas en schenk over de krieltjes.
  • 4 Leg de sperziebonen, vleeswaren en augurken erbij. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met het stokbrood.

bereidingstip

Neem ook eens plakjes brie of camembert in plaats van raclettekaas.. <h4>Verschillende kazen bij raclette</h4> Raclette wordt traditioneel gemaakt met de gelijknamige halfharde, Zwitserse kaas. Maar je kunt er prima mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan:<br/> • Gruyère voor een pittige, nootachtige smaak <br/> • Appenzeller met een kruidige touch <br/> • Emmentaler, iets milder en romiger <br/> • Comté, vol en licht fruitig <br/> • Een jonge of belegen Goudse kaas, lekker makkelijk verkrijgbaar <br/> . <h4>Wat mag er niet ontbreken bij raclette? </h4> Bij raclette draait het om de gesmolten kaas, maar de bijgerechten maken het gourmetfeestje compleet. Onmisbare klassiekers zijn gekookte krieltjes, augurkjes en zilveruitjes. Ook gegrilde groenten zoals paprika, courgette of champignons doen het goed. Voor wat extra bite leg je wat stokbrood op tafel en voor de vleesliefhebbers passen fijne vleeswaren zoals ham, salami of spekreepjes er perfect bij.. <h4>Receptvariaties</h4> Raclettekaas kun je vaker gebruken dan alleen op een raclette-avond. Gebruik de kaas bijvoorbeeld in een tosti voor een rijke, smeuïge vulling. Ook in een ovenschotel met aardappel en groenten geeft raclettekaas een heerlijke volle smaak. Of probeer eens een burger met gesmolten raclettekaas in plaats van cheddar. Lekker!. <h4>Wat eet je allemaal bij raclette?</h4> Raclette combineert goed met aardappeltjes, brood, groenten en vleeswaren. Vaak wordt het aangevuld met friszuur zoals augurkjes of zilveruitjes om het geheel wat lichter te maken.. <h4>Wat is raclette?</h4> Raclette is zowel de naam van een gerecht als van de kaas zelf. Oorspronkelijk komt de kaas uit Zwitserland: een halfharde kaas die wordt verwarmd en vervolgens afgeschaafd (‘racler’ betekent schaven in het Frans) over aardappels en andere bijgerechten.. <h4>Welke kaas wordt gebruikt voor raclette?</h4> Traditioneel gebruik je raclettekaas: een romige, halfharde Zwitserse kaas die goed smelt. Je kunt ook andere smeltkazen gebruiken, zoals Gruyère, Emmentaler of zelfs Goudse kaas.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 551 kcal
vet 19 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 59 gram
eiwit 30 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st