voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

bestel je boodschappen bij SPAR

✓ geen minimum besteding
 gratis bezorging vanaf €50,-
✓ achteraf met PIN betalen

 


Inloggen

of maak een account aan
4 personen
gemiddeld
50 min.
voorgerecht
recepten Risottoballetjes met ricotta en citroen

Risottoballetjes met ricotta en citroen

ingrediënten

2 eetlepels olijfolie

1 sjalot

1 mespunt saffraan

100 milliliter droge witte wijn

150 gram risottorijst

200 milliliter groentebouillon

4 sneeën brood

bosje basilicum

4 eetlepels ricotta

1 theelepel citroenrasp

1 ei

50 gram bloem

500 milliliter frituurolie


benodigdheden

vershoudfolie

keukenpapier

  • 1 Verhit 1 eetlepel olie en fruit hierin de sjalot.
  • 2 Week de saffraan in de wijn.
  • 3 Roer de rijst door de sjalot tot alle korrels glanzen.
  • 4 Giet een beetje bouillon erbij en laat rustig koken. Voeg steeds wat bouillon en op het laatst de wijn toe.
  • 5 Kook al roerend zachtjes circa 20 minuten tot de rijst beetgaar is en het meeste vocht heeft opgenomen.
  • 6 Stort de risotto in een schaal en laat afkoelen.
  • 7 Dek af met folie en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
  • 8 Rooster het brood licht zodat het uitdroogt, maar niet bruin wordt.
  • 9 Hak 4 basilicumblaadjes fijn en roer met de citroenrasp en peper door 2 eetlepels ricotta. Zet in de koelkast.
  • 10 Houd 4 grote basilicumblaadjes apart en pureer de rest met een staafmixer met de overige ricotta en de overige olijfolie fijn.
  • 11 Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast.
  • 12 Wrijf het brood tot een fijn paneermeel.
  • 13 Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • 14 Rol circa 12 risottoballetjes.
  • 15 Duw een holletje erin en vul steeds met 1 theelepel citroenricotta. Druk voorzichtig dicht.
  • 16 Haal de balletjes licht door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel en leg 30 minuten in de diepvries.
  • 17 Verhit de olie en frituur hierin de 4 basilicumblaadjes een halve minuut.
  • 18 Laat uitlekken op keukenpapier.
  • 19 Frituur de balletjes in een paar minuten goudbruin en laat uitlekken.
  • 20 Maak op elk bord een veeg basilicumcrème en leg er 3 balletjes en een gefrituurd basilicumblaadje op.

wijnadvies

Schenk bij dit authentieke Italiaanse recept ook Italiaans wit, zoals Verdicchio dei Castelli di Jesi.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 475 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 53 gram
eiwit 11 gram