4 personen
eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Rode wijnsaus

Rode wijnsaus

ingrediënten


20 min
4 personen
25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

175 milliliter vleesfond
250 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

2 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 sjalot

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

fijne zeef

  • 1 Snipper het sjalotje en snijd de knoflook fijn.
  • 2 Verhit in een sauspan de olie en fruit de sjalot en knoflook met de blaadjes van het takje tijm 1 min. Schenk de wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg de fond en het laurierblaadje toe en laat weer tot de helft inkoken. Snijd de koude boter in blokjes van 5 mm.
  • 3 Zeef de saus. Klop er met een garde vlak voor serveren, van de warmtebron af, de boter door tot de saus glanst. Breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Vervang de vleesfond eventueel door vleesbouillon (van een blokje).. Voeg voor een zoet accent 1-2 tl honing, donkere basterdsuiker of bosvruchtenjam toe. Mosterd geeft juist een extra hartige smaak.. <h4>Bereidingstips</h4> Wil je je rodewijnsaus dikker maken? Probeer dan deze tips: <br/> • Laat langer inkoken, dit maakt de saus al dikker. <br/> • Voeg geleidelijk boter of maïzena toe. <br/> • Maak in een aparte pan een mix van boter en bloem, die je geleidelijk toevoegt aan de saus. <br/> • Ben je ten einde raad? Tomatenpuree helpt ook bij het indikken. Op deze manier krijg je ook meer smaak. . <h4>Wat serveer je bij rodewijnsaus?</h4> Rodewijnsaus is bij uitstek geschikt bij vleesgerechten zoals biefstuk, rosbief, eendenborst, konijn of kipfilet. Serveer met een frisse salade en gebakken aardappeltjes en je zet een feestelijke maaltijd op tafel. . <h4>Kun je rodewijnsaus van tevoren maken? </h4> Ja, je kunt rodewijnsaus heel goed van tevoren maken. Maar vers is hij toch het allerlekkerst. Toch van tevoren maken? Zorg ervoor dat de saus niet gaat koken tijdens het opwarmen. . <h4>Voorbereiding en bewaaradvies</h4> Je kunt rodewijnsaus van tevoren maken en luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Daarin blijft hij 2 dagen goed. Invriezen kan eventueel ook: in de vriezer is de saus 1 maand houdbaar. Je hebt bij invriezen wel de kans dat de saus schift. . <h4>Wat zit er in rodewijnsaus? </h4> In rode wijnsaus zit rode wijn, sjalot, knoflook, bouillon, balsamicoazijn, laurierblaadje, peper en zout en boter. . <h4>Hoe kan ik mijn rodewijnsaus dikker maken? </h4> Je kunt rode wijnsaus dikker maken door de saus verder te laten inkoken. Eventueel kun je maïzena, boter, bloem of tomatenpuree toevoegen om de saus dikker te maken. . <h4>Wat is rodewijnsaus?</h4> Rodewijnsaus is een saus op basis van rode wijn. Een klassieke saus met een volle smaak, perfect bij rood vlees.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 136 kcal
vet 7 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 2 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st