online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
4 personen
gemiddeld
50 min.
hoofdgerecht
Recepten Stamppot met biet, balsamico-uien en krokante parmaham

Stamppot met biet, balsamico-uien en krokante parmaham

ingrediënten

1000 gram kruimige aardappels

2 eetlepels boter

8 sjalotjes

3 takjes tijm

4 eetlepels balsamicoazijn

200 gram parmaham

4 eetlepels extra vergine olijfolie

100 milliliter melk

400 gram bieten


benodigdheden

bakpapier

  • 1 Kook de aardappels in een grote pan in water met zout in circa 20 minuten gaar.
  • 2 Verwarm ondertussen de boter en fruit de sjalotten met de tijm op middelhoog vuur lichtbruin.
  • 3 Bestrooi met wat zout en voeg de balsamicoazijn toe. Laat de uitjes met het deksel op de pan in circa 20 minuten op lage stand stoven.
  • 4 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 5 Leg de parmaham op een bakplaat met bakpapier en laat de plakken in circa 10 minuten in de hete oven knapperig bakken.
  • 6 Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. Doe ze terug in de pan en stamp ze fijn tot een luchtige puree met de olie en de melk. Breng op smaak met zout en peper.
  • 7 Schep de geraspte bietjes erdoor en warm nog een paar minuten al roerend door op lage stand.
  • 8 Doe de stamppot over in een verwarmde ovenschaal. Verdeel de uitjes erover en verkruimel de parmaham erboven.

bereidingstip

Lekker met een stukje gebakken of gestoofde visfilet.

wijnadvies

Italiaanse touch in de richting van wit: Villa Mondi Soave of Verdicchio dei Castelli di Jesi van Terrazzano. Rosé is lekker als deze van cabernet sauvignon is gemaakt zoals Monastier en Jean Sablenay. Ook een lichte rode past: Pinot noir van Domaine Brunet bijvoorbeeld (wel licht koelen).


voedingswaarde

energie 550 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 8 gram
koolhydraten 57 gram
eiwit 21 gram