online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan
4 personen
gemiddeld
60 min.
hoofdgerecht
Recepten Vlaamse stoof met speculaas en frieten

Vlaamse stoof met speculaas en frieten

ingrediënten

1 kilogram hamlap

75 gram boter

2 eetlepels olijfolie

2 uien

1 flesje donker bier

500 milliliter rundvleesbouillon

1 theelepel speculaaskruiden

1 eetlepel tijm

1 theelepel gedroogde tijm

4 grote vastkokende aardappels

frituurolie

4 speculaasjes

2 eetlepels stroop

maizena


  • 1 Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter en de olijfolie en bak hierin de vleesrepen goudbruin. Schep ze uit de pan. Schep de uien door het bakvet en fruit ze glazig.
  • 2 Voeg het vlees weer toe en giet het bier en de bouillon erbij. Meng de koekkruiden en tijm erdoor en stoof afgedekt circa 40 minuten op een lage stand.
  • 3 Snijd intussen de aardappels in frieten van 1-1,5 cm dik. Dep ze droog. Verhit de frituurolie tot 160ºC en bak de friet 7-8 minuten voor. Laat afkoelen.
  • 4 Verhit de frituurolie voor het afbakken op 180ºC en bak hierin de friet in 6-7 minuten goudbruin en gaar.
  • 5 Schep het vlees uit de pan. Roer de speculaasjes en stroop door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • 6 Pureer de saus en bind deze eventueel met een beetje aangelengde maizena. Leg het vlees terug de saus en serveer de stoof met de dikke frieten. Lekker met een groene salade.

bereidingstip

Vervang de hamlappen door magere varkenslapjes.. Voeg 1 eetlepel grove mosterd toe aan de saus.

wijnadvies

Het zoete van de speculaas combineert goed met de vanille in de Rioja Crianza van Finca Labarca.


voedingswaarde

energie 760 kcal
vet 40 gram
verzadigd vet 15 gram
koolhydraten 37 gram
eiwit 59 gram