online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

4 personen
gemiddeld
30 min.
voorgerecht
Recepten Witlofsoep met ham en kaas

Witlofsoep met ham en kaas

ingrediënten

500 gram witlof

1 ui

50 gram boter

1 theelepel suiker

1 eetlepel verse tijm

1 theelepel gedroogde tijm

500 milliliter kippenbouillon van tablet

500 milliliter kippenbouillon

25 gram bloem

250 milliliter melk

100 gram belegen kaas

100 gram gekookte hamreepjes


  • 1 Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes.
  • 2 Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
  • 3 Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak al roerend nog 3 minuten.
  • 4 Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken. Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
  • 5 Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
  • 6 Smelt 25 g boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen.
  • 7 Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten.
  • 8 Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep.
  • 9 Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

wijnadvies

Houd de wijn aan de droge kant: een mooie witte Vin de Pays de Côtes de Gascogne, een dito Vin de Pays d'Oc, of een Saove of Pinot Bianco uit Italië (9-11°C).


voedingswaarde

energie 310 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 14 gram
eiwit 15 gram