online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
Recepten Zalmtompouce met botersaus

Zalmtompouce met botersaus

ingrediënten

800 gram zalmfilets

grof zeezout

1 theelepel citroensap

1 eetlepel olijfolie extra vergine

bosje dille

5 vellen filodeeg

1 eetlepel boter

5 eetlepels sesamzaad

25 gram boter

1 sjalot

1 theelepel bloem

100 milliliter visfond

100 milliliter visbouillon

1 eetlepel ketjap manis


benodigdheden

keukenpapier

bakplaat met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • 2 Leg 8 velletjes filodeeg op de bakplaat, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met sesamzaad. Leg hier weer een velletje deeg op en maak zo stapeltjes tot alle velletjes op zijn.
  • 3 Bestrijk elk laagje met boter en bestrooi steeds met sesam. Eindig met boter en sesam en bak het deeg in de oven in circa 15 minuten goudbruin. Zet de laatste 5 minuten 4 borden erbij in de oven.
  • 4 Verwarm de saus nogmaals en klop met een garde de koude boter in kleine blokjes erdoorheen tot een gladde saus. Neem de pan van de warmtebron.
  • 5 Leg op elk bord een filokrokant en schep hier 1/4 van de zalmtartaar op. Dek af met een tweede filokrokant of zet deze ertegenaan. Bedruppel met wat botersaus en serveer direct. Zet de rest van de saus op tafel.

bereidingstip

Dit recept is lekker met kruidentempura en/of een frisse groentelintensalade (zie recepten elders op boodschappen.nl).. Neem bladerdeeg in plaats van filodeeg en vervang het sesamzaad door maanzaad.. Gebruik voor de tartaar zeer verse makreel of kabeljauw.

wijnadvies

Macôn Villages geeft de botersaus bij de tompouce nog wat meer romigheid.


voedingswaarde

energie 580 kcal
vet 35 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 21 gram
eiwit 45 gram