online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

inloggen

win je december boodschappen terug!

Zodra je een bestelling plaatst bij SPAR maak je automatisch kans  op het terugwinnen van je decemberboodschappen! 


ontdek meer

of maak een account aan

alles over de rode biet

Herkomst & beschikbaarheid van de rode biet

Waarschijnlijk worden bieten al sinds de Romeinse tijd gegeten. Daarnaast heeft men uit de vele recepten in kookboeken uit de 19e eeuw kunnen afleiden dat de biet in die tijd zeer populair was. Bieten zijn nauw verwant aan suikerbieten en mangelwortels. De rode biet wordt gedurende het hele jaar aan­ geboden. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein in vergelijking met winterbieten.

rode bieten zijn zó lekker

De zoete smaak van bietjes is op veel manieren te combineren en smaken altijd goed. ze kunnen gebakken en gestooft worden maar ook gebruikt worden in een salade. Bieten zijn ook geschikt om te koken. Spoel gekookte bieten echter niet af met water. Dit werkt schimmelvorming in de hand. Bietenloof is eetbaar en zeer voedzaam. Bietenloof is rijk aan vitamine A en C en bevat meer ijzer en kalk dan spinazie. Kook het loof een paar minuten, giet en het af en serveer het met boter of olijfolie.

De rode biet is het kleine broertje van de suiker­ en voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Daarnaast bestaan er ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

kwaliteit van de rode biet

Rode bieten moeten stevig aanvoelen en fris en helderrood van kleur zijn. Het loof moet heldergroen zijn. Bieten worden steeds vaker als panklaar product verkocht. Ook gekookte bieten in verpakking moeten helderrood van kleur zijn.

zo bewaar je rode bieten

De groente blijft het beste houdbaar op een donkere en koele plaats. Verpakt kunnen rode bieten 2 dagen in de koelkast worden bewaard.

tips om rode bieten schoon te maken

Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Reken voor zomerbieten ongeveer 25 minuten kooktijd. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Gekookte bieten moeten enkel nog ontveld en in stukjes gesneden worden.

rode bieten zijn lekker te combineren met
elstar appels
0. 30
elstar appels XX 150 gram
0. 30
Spar Half om half gehakt
2. 03
2. 03
Kühne Augurken Zoetzuur
1. 14
Kühne Augurken Zoetzuur Pot(je) 370 milliliter
1. 14
Maggi Aardappelpuree Ovenschotel
1. 50
1. 50