onze keurmerken

samen met onderstaande keurmerken streeft SPAR naar een zo duurzaam mogelijk assortiment!

​Bij SPAR vinden we het belangrijk dat onze producten op een eerlijke manier zijn geproduceerd en verhandeld. Daarom werkt SPAR samen met diverse keurmerken. Daarnaast heeft SPAR ook eigen producten in het assortiment die een bepaald keurmerk dragen. Er bestaan veel verschillende keurmerken, met allen een eigen doel. Hieronder zijn de keurmerken uitgelegd, waar een groot deel van ons assortiment mee is gecertificeerd.

On the way to Planet Proof

​Het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ is een keurmerk dat zich met name inzet voor het milieu. Het product dat je koopt met dit keurmerk is op een duurzame manier geproduceerd. Zo is er weinig gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het is hierdoor een betere keuze voor de natuur, het klimaat én dier. De boeren proberen de aarde steeds minder te belasten. Dit doen ze stap voor stap, om zo hun sector te verduurzamen.

verantwoorde kweek: ASC

Het ASC-keurmerk richt zich op de kweekvis. Bij dit keurmerk ligt de focus op het verlagen van impact op het milieu bij het kweken. Kies je voor vis met het ASC-keurmerk, dan kies je voor vis met een lagere impact op het milieu. Deze vissen krijgen namelijk minder antibiotica toegediend, hun eten is duurzamer en er zijn betere arbeidsomstandigheden voor het personeel. De afkorting van ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council.

 

duurzame visserij: MSC

Het MSC-keurmerk is opgericht om overbevissing te verminderen. Visproducten met dit keurmerk zijn afkomstig van duurzame visserij. Deze vissers zeten zich namelijk actief in om de visstand op peil te houden. Op deze manier wordt er zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee. De afkorting MSC staat voor Marine Stewardship Council.

Fairtrade: eerlijke handel

Het keurmerk Fairtrade, eerlijke handel, staat voor duurzame productie en ontwikkeling. Het keurmerk zorgt ervoor dat boeren en werknemers in ontwikkelingslanden een betere positie krijgen in de handelsketen. Op deze manier kunnen deze boeren leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Belangrijk hierbij is een milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante werkwijze. Naast het keurmerk is Fairtrade ook een wereldwijde beweging. Deze beweging strijdt voor gelijke kansen voor iedereen, om de wereld eerlijk te maken.

Beter Leven

Het Beter Leven keurmerk is opgericht door de dierenbescherming, om het dierenwelzijn te beschermen. Door middel van dit keurmerk wordt het dierenwelzijn inzichtelijk gemaakt voor zowel SPAR als de consument. Op deze manier weten we hoe goed er voor dedieren achter het product is gezorgd. Het is namelijk lang niet altijd te achterhalen om hier zelf informatie over te winnen. Het Beter Leven keurmerk helpt daarmee. Producten kunnen een, twee of drie sterren bevatten. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en hoe beter de leefomstandigheden voor het dier waren.

Weidemelk

Zuivelproducten met het weidemelk keurmerk, zijn afkomstig van boerderijen waarbij de koeien van het voorjaar tot het najaar minstens 120 dagen per jaar in de wei kunnen lopen. Door de jaren heen is dit namelijk steeds minder vanzelfsprekend geworden. Koeien krijgen steeds minder ruimte om in de wei te grazen. Dit keurmerk garandeert dat het product is gemaakt van weidemelk. Deze melk wordt apart opgehaald van niet-weidemelk en hierna verwerkt tot zuivel, 

UTZ certified

Het keurmerk UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere landbouwproducten. Deze producten zijn afkomstig van boeren die zich inzetten voor mens en milieu. Zo is er bij deze boeren sprake van goede werkomstandigheden bij het personeel en gebruiken ze minder bestrijdingsmiddelen. Het keurmerk staat voor eerlijke handel en de koffie is altijd traceerbaar. Koffiemerken die het keurmerk UTZ dragen, weten precies waar hun koffie vandaan komt.

Rainforest Alliance

Het keurmerk Rainforest Alliance staat voor duurzame landbouw. Het zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden voor personeel, het milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Zo is kinderarbeid verboden en worden natuurlijke ecosystemen beschermd. Het keurmerk is onder andere terug te vinden op chocolade, koffie, thee, bananen en palmolie. Wanneer je als consument een product met die keurmerk koopt, weet je dat ze op een duurzame manier zijn geproduceerd.

Terugroepactie | Kips Vega Paté