SPAR geschiedenis

SPAR is al sinds 1932 je beste buur en toch zijn we van nu

SPAR is in 1932 opgericht door Adriaan van Well, hij begon een samenwerkingsverband met kruideniers. Hiermee plantte hij een zaadje dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Het motto om de samenwerking te starten gaf de organisatie haar naam, DE SPAR: ‘Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’. De kruideniers creëerden voordeel door centraal in te kopen en gezamenlijk reclame te maken.

lokaal betrokken

Uniek voor die tijd was dat de SPAR winkeliers eigen baas waren en zo hun zelfstandigheid behielden. Zo is het nu nog steeds. Onze lokale ondernemers steunen plaatselijke initiatieven, reageren snel op lokale omstandigheden, zorgen voor een ruim aanbod streekproducten en zijn zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun winkel. 

Binnen vijf jaar na de oprichting sluiten 13 nieuwe groothandelaren en maar liefst 2.200 zelfstandige ondernemers zich aan bij DE SPAR. Zo ontstaan er in heel Nederland groothandels op basis van een samenwerkingsgedachte. Al snel sluiten ondernemers in het buitenland aan.

Vandaag de dag heeft SPAR Nederland vijf winkeltypes die worden gerund door zelfstandig ondernemers, waarmee zij zich op verschillende doelgroepen richten. Naast de bekende buurtwinkels en city winkels (SPAR city) heeft SPAR ook recreatiewinkels (SPAR enjoy), universiteitswinkels (SPAR university) en winkels bij tankstations (SPAR express). Bij alle winkeltypes staat het dagelijks gemak voor de klant voorop.

de grens over

Mede door het internationale karakter dat SPAR inmiddels heeft, is de naam DE SPAR in de loop der jaren aangepast naar kortweg SPAR. Met meer dan 12.700 winkels in ruim 48 landen op 4 continenten en dagelijks meer dan 13 miljoen klanten, is SPAR één van de grootste foodretailers ter wereld. En daar zijn we trots op! 

Meer weten over SPAR Internationaal? Kijk op: www.spar-international.com