SPAR plaatst cookies voor verschillende doeleinden. Wil je meer weten of je voorkeuren aanpassen kies dan voor lees meer. Ga door op de website om de cookies te accepteren. Lees meer
voor 10:00 besteld vandaag in huis
Iedereen kent vast deze spreuk, maar is het ook echt waar? Uit onderzoek is gebleken dat melk eiwit bevat en daarnaast een bron is van vitamines B12, B2 en calcium. In de schijf van vijf staat het onderdeel “zuivel”. Onder zuivel vallen de volgende producten: kaas, kwark, yoghurt en natuurlijk melk. Een extra voordeel van verse melk in het bijzonder is dat het meer goede bacteriën bevat.
Het drinken van verse melk kan veel risico’s met zich meebrengen als het onbehandeld is. Belangrijk om te weten is dat melk die verkrijgbaar is in de Nederlandse winkels altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, dit is namelijk verplicht. Bij pasteurisatie worden producten kort verhit tot 72 graden. Bij sterilisatie worden producten verhit tot maar liefst 130 graden. Beide technieken worden gebruikt om zuivelproducten veilig te maken voor men het consumeert. Zo hoef je je geen zorgen te maken over (slechte) bacteriën in jouw glas verse melk.
Interessant om te weten is dat een melkkoe gemiddeld rond de 20 liter per dag geeft. In één jaar worden zij gemiddeld 315 dagen gemolken. Snel gerekend komt dit neer op een gemiddelde melkproductie per koe per jaar van maar liefst 6.300 liter. In 2016 is er zelfs een recordhoeveelheid melk geproduceerd in Nederland. Bang dat de overheerlijke melk opraakt hoeven we dus gelukkig niet te zijn!
VM10772