alcohol, tabak en messen

<18 verkopen wij géén alcohol, tabak en messen.

NIX18

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners. Doel van de campagne is het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18e’. De campagne richt zich op de hele samenleving, meer in het bijzonder de omgeving van jongeren. Iedereen zou het normaal moeten gaan vinden als jongeren voor hun 18e niet roken of drinken.

wijziging Drank- en Horecawet en de Tabakswet

Per 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar (bijvoorbeeld op straat, in de kroeg, op een station). Aanvullend aan deze sociale normcampagne richten partners als het Trimbos-instituut en de ‘GGD’ zich met hun 1-op-1 activiteiten direct op opvoeders en hun kinderen. Om hen te stimuleren en te helpen het gewenste gedrag in praktijk te brengen, namelijk: het maken van de NIX-afspraak. Een afspraak om niet te roken en niet te drinken tot je 18e.

Geen messenverkoop onder de 18 jaar

Met het actieplan Wapens en Jongeren wil men het wapenbezit en wapengeweld onder jongeren terugdringen. De verkoop van messen zal officieel verboden worden aan jongeren onder de 18 jaar. Omdat wij als supermarkt onze verantwoordelijkheid willen nemen, verkopen wij vanaf heden geen messen meer aan jongeren onder de 18 jaar.
 

leeftijdscontrole SPAR

Ook voor de medewerkers van SPAR is het erg lastig om leeftijden te schatten. Dus heb jij alcohol en/of tabak besteld en zie je de bezorger aankomen? Pak je ID er dan alvast bij! Ga je de online bestelling ophalen in de winkel? Vergeet dan je ID niet! Zonder ID zullen de medewerkers én bezorgers van SPAR de alcohol, tabaksproducten en/of messen NIET meegeven. Tenzij iemand natuurlijk écht onmiskenbaar ouder dan 18 is, maar of je dat bent bepalen wij. Neem dus geen risico’s. Belangrijk om te vermelden is dat bestellingen die alcohol, tabaksproducten en/of messen bevatten dus niet overhandigd kunnen worden aan personen onder de 18, óók niet wanneer het betreffende product voor een ouder bestemd is.

 

 

SPAR verkoopt geen alcohol, tabak en messen aan minderjarigen

Alle kassamedewerkers bij SPAR krijgen dan ook een training in het kader van NIX18. Ze leren er wat de regels zijn en hoe ze die toepassen. Zo ook Chendo van SPAR city Breda.

een compliment

Chendo, 20 jaar, is kassamedewerker bij SPAR city Breda en heeft de NIX18 training gevolgd. ‘Best lastig om te zien of iemand al 18 jaar is. Mensen die ik jonger schat dan 25 jaar vraag ik daarom altijd om hun legitimatie als ze alcohol of sigaretten willen afrekenen. We hebben een handig systeem in de kassa waar ik de geboortedatum op invoer. Het systeem berekent of iemand oud genoeg is. Soms zijn er minderjarigen die toch proberen alcohol te kopen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat het voor de verjaardag van hun vader is. Maar zelfs als dat zo is, dan nog mag ik geen alcohol aan ze verkopen. Nix dus. Ik begrijp wel dat je volgens de wet geen alcohol mag drinken onder de 18. Het is slecht voor de hersenen die bij jongeren nog in ontwikkeling zijn. Mensen vinden het meestal geen punt als ik naar hun legitimatie vraag. Laatst was er een dame zelfs blij dat ik ernaar vroeg. Ze was 35 en zag het als een compliment dat ik haar jonger schatte!’

geen twijfel mogelijk

Volgens de wet mag er geen alcohol en tabak verkocht worden aan personen onder de 18 jaar. Dit willen wij bij SPAR ook niet. Kassamedewerkers moeten vaststellen dat iemand 18 jaar of ouder is aan de hand van een geldig legitimatiebewijs. Ook mag er geen alcohol verkocht worden aan personen die beschonken zijn.

alcoholvrij

Hoe zit het met een 0% biertje? Wanneer we het hebben over alcohol, dan hebben we het over alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage van 0,5% of meer. Dus 0,0% bier mag wel verkocht worden aan 17 jarigen, maar een drankje met 0,5% alcohol weer niet. SPAR controleert haar winkels regelmatig op het naleven van de regels. Zo zorgen we dat we bij SPAR ‘een winkel van NIX’ zijn! Vanuit de overheid wordt SPAR gecontroleerd. Door de gemeente op de verkoop van alcohol en op de verkoop van tabak door de NVWA. Wanneer je niet aan de regels voldoet worden er boetes gegeven.