online bestelgemak in je buurt? voor 10:00 besteld vandaag in huis

fairtrade verandert levens van boeren

Bij SPAR vind je daarom alleen nog maar Fairtrade bananen, lekker én eerlijk!

bestel onze bananen

ontmoet Luis Palencia Fairtrade bananenboer

Luis Palencia is eigenaar van de bananenboerderij El Recuerdo. ‘Lid zijn van een Fairtrade gecertificeerde coöperatie is voor mij zeer belangrijk. Dankzij de Fairtrade premie kan ik investeren in mijn boerderij. Zo heb ik een irrigatiesysteem aangelegd’. lees hieronder het hele verhaal van Luis Palencia

eerlijke producten bij jouw SPAR
Bio+ Biologisch ei
2. 04
Bio+ Biologisch ei Pak 6 stuks
2. 04
Bio+ Melk Volle
1. 32
Bio+ Melk Volle Pak 1000 milliliter
1. 32
Bio+ Karnemelk
1. 05
Bio+ Karnemelk Pak 1000 milliliter
1. 05
Bio+ Roomboter
2. 80
Bio+ Roomboter Pak 250 gram
2. 80
Bio+ Magere kwark
1. 72
Bio+ Magere kwark Pot(je) 450 gram
1. 72
Bio+ Koffiepads Dutch Roast
2. 39
2. 39

SPAR wil alleen duurzame bananen

Een voedzame snack: de banaan. Gewoon uit de hand, heerlijk in een smoothie, op brood of in een dessert. Wij hebben een paar lekkere bananen recepten verzameld. Jaarlijks wordt meer dan 100 miljoen ton bananen geproduceerd. Er is dus veel vraag naar deze smakelijke vrucht. Grote bedrijven hebben de hele productieketen in handen. Van teelt tot verwerking en export. Helaas zorgen prijzenoorlogen in supermarkten ervoor dat de prijs voor bananen laag ligt. Zó laag dat er niet duurzaam geproduceerd kan worden met respect voor mensenrechten en milieu.

SPAR biedt daarom al een aantal jaren alleen nog Fairtrade bananen aan. Zo weten we dat 'onze' bananenboeren een inkomen verdienen waarmee ze kunnen investeren in hun boerenbedrijf en kunnen werken aan een betere toekomst voor hun gezin. Door de stabiele, eerlijke minimumprijs is een meer milieuvriendelijke productie mogelijk. ​

beter bedrijf, beter bestaan

Luis Palencia uit Magdalena in Columbia is sinds acht jaar aangesloten bij een Fairtrade gecertificeerde bananencoöperatie. El Recuerdo, de boerderij van Luis Palencia, telt 0,55 hectare. Het is een klein boerenbedrijf. Dankzij zijn lidmaatschap heeft Luis in de afgelopen jaren trainingen kunnen volgen en middelen kunnen aanschaffen om zijn productie te verhogen. "Mijn productie is van gemiddeld vijftien dozen bananen per week, naar veertig dozen per week gegaan." Hij investeert de Fairtrade premie vooral in zijn boerenbedrijf. "Ik heb de afgelopen jaren het inpakstation voor de bananen verbeterd, een irrigatiesysteem aangelegd en mest aangeschaft. "Ook heeft hij dankzij de Fairtrade premie een badkamer kunnen maken in zijn huis. "Als ik geen lid zou zijn van de Fairtrade coöperatie, zou mijn bedrijf door de grote bananenproducenten worden opgeslokt."

heldere Fairtrade afspraken

Het Fairtrade systeem heeft de eisen voor duurzame productie nauwkeurig vastgelegd. Aangesloten boerenorganisaties en plantages moeten zorgen voor milieuvriendelijke teelt, resprect voor arbeidsrachten en een transparante democratische werkwijze in de coöperaties. Fairtrade controleert of deze afspraken ook worden nageleefd. Naast bananen heeft SPAR meer verse Fairtrade producten in het assortiment.