-
1
Meng de bloem met basterdsuiker, ei en bakpoeder.
-
2
Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles tot een soepel deeg.
-
3
Verpak het deeg in folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
-
4
Week de gedroogde abrikozen in de rum. Verwarm de oven voor op 180°C.
-
5
Vet de springvorm in en bestrooi deze met gemalen amandelen.
-
6
Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bakvorm.
-
7
Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak de deegbodem circa 15 minuten in het midden van de oven.
-
8
Smelt de boter, voeg de appelschijfjes en de suiker toe en karamelliseer ze tot ze half zacht zijn. Laat de appels iets afkoelen.
-
9
Meng de gehakte noten en de abrikozen door de vulling en schep deze op de taartbodem.
-
10
Rol de rest van het deeg uit tot een lap die 4-5 cm groter is dan de bodem en leg deze over de vulling. Druk de randen stevig aan en maak er eventueel met duim en wijsvinger golfjes in.
-
11
Prik het deegdeksel op enkele plaatsen in met een vork. Bak de taart iets onder het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
-
12
Bestrijk de taart met abrikozenjam.
wijnadvies
Hier is een glas Sherry van het type Fino of droge Amontillado altijd zeer op zijn plaats. Een van de vele muskaatwijnen uit Zuid-Frankrijk doet het eveneens goed (9-11°C).