8 personen
eenvoudig
10 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Arretjescake

Arretjescake

ingrediënten


10 min
8 personen
200 gram chocoladekoekjes

dit product is niet beschikbaar

25 gram cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

75 gram poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

200 gram boter

dit product is niet beschikbaar

100 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

cakevorm

vershoudfolie

  • 1 Verwarm al roerend de chocolade, boter, poedersuiker en cacaopoeder op een lage stand tot alle chocolade is gesmolten. Laat afkoelen tot lauwwarm en roer dan de koekstukjes erdoor.
  • 2 Bekleed de cakevorm met folie. Schep het mengsel in de vorm, druk goed aan en vouw het folie erover. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Laat de arretjescake voor het serveren even op temperatuur komen buiten de koelkast voor een intensere smaak. Snijd in stukken.

bereidingstip

Laat het chocolademengsel afkoelen tot handwarm en schep dan pas de koekkruimels erdoor. Zo lost de suiker volledig op en voorkom je korreligheid.. <h4>Waar komt arretjescake vandaan?</h4> <p>Arretjescake is een Nederlandse no-bake cake van koekjes, cacao, boter en suiker. De naam verwijst naar Arretje Nof, een reclamefiguurtje van de Nederlandse Oliefabrieken (later Calvé) waarmee het recept begin 20e eeuw populair werd.</p>. <h4>Hoelang moet arretjescake opstijven?</h4> <p>Minimaal 4 uur in de koelkast, liever 6 tot 8 uur of een nacht. Langer opstijven geeft strakkere plakken en minder kruimels. Laat voor serveren 5 tot 10 minuten op kamertemperatuur komen.</p>. <h4>Wel of geen ei gebruiken? </h4> <p>Arretjescake kun je ook zonder ei maken: boter, cacao en suiker binden vanzelf. Gebruik je toch ei, dan is dat rauw en daarom niet geschikt voor kinderen, zwangeren en kwetsbare groepen. Kies dan voor gepasteuriseerd ei of laat het achterwege.</p>. <h4>Bewaaradvies</h4> <p>In de koelkast, luchtdicht verpakt: 4 tot 5 dagen. Invriezen kan 2 tot 3 maanden; snijd in plakken en verpak per portie. Buiten de koelkast snel serveren; het zachte botermengsel wordt snel te warm.</p>. <h4>Wat is de betekenis van arretjescake?</h4> <p>De naam verwijst naar Arretje Nof, het reclamefiguurtje van de Nederlandse Oliefabrieken. Het is dus geen type cake uit het buitenland, maar een echte Nederlandse klassieker!</p>. <h4>Wat zijn de benodigdheden voor arretjescake?</h4> <ul> <li>Droge koekjes (thee- of mariakoekjes)</li> <li>Roomboter</li> <li>Cacaopoeder</li> <li>Kristalsuiker</li> <li>Snuf zout en eventueel vanille</li> <li>Optioneel smaakmakers: espresso, rum, noten of kokos</li> </ul>. <h4>Is arretjescake twents?</h4> <p>Nee, het is niet specifiek Twents. Het is een landelijke Nederlandse klassieker.</p>. <h4>Is arretjescake hetzelfde als Rocky Road?</h4> <p>Nee. Rocky Road is gesmolten chocolade met onder andere marshmallows en noten. Arretjescake is een koekjescake op basis van boter, cacao en suiker zonder oven. Qua structuur lijkt het meer op chocolate biscuit cake.</p>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 420 kcal
vet 28 gram
verzadigd vet 18 gram
koolhydraten 33 gram
eiwit 3 gram
Terugroepactie | Biologische huiswijn rood 1 liter Biologische huiswijn rood 1 liter