gemiddeld
155 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, bijgerecht
home recepten Basisrecept dulce de leche

Basisrecept dulce de leche

ingrediënten


155 min
1 snufje zeezout
397 gram gecondenseerde melk

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Verwijder de papieren wikkel van het blik gecondenseerde melk. Vul een grote pan met ruim water en zet het blik erin. Zorg ervoor dat het blik helemaal onder water staat. Breng het water langzaam aan de kook en laat afgedekt 2,5 uur zachtjes koken.
  • 2 Voeg zo nodig extra kokend water toe zodat het blik goed onder blijft staan. Keer het blik halverwege de kooktijd een keer om.
  • 3 Neem het blik uit de pan, laat minimaal 1 uur afkoelen en maak dan voorzichtig open. Roer eventueel een snufje zeezout door de dulce de leche.

bereidingstip

• Voor het maken van dulce de leche heb je alleen een blikje gecondenseerde melk, een grote pan met water en wat geduld nodig. Kies voor een pan waar het blikje volledig onder water blijft en gebruik een tang of schuimspaan om het veilig uit het water te halen. <br/> • Zorg dat het blik altijd volledig onder water blijft tijdens het koken. Vul dus tijdig bij met kokend water. Zo voorkom je dat de melk aanbrandt of het blikje openbarst. . <h4>Variatietips</h4> • Maak een chocolade-versie met 2-4 el cacaopoeder of 50 g pure chocolade. Roer het door de warme dulce tot het is opgelost.<br/> • Verrukkelijk: dulce de leche met een beetje zout. Voeg 0.25-0.5 tl grof zeezout toe, zodra de dulce de leche klaar is. <br/> • Je maakt veganistische dulce de leche door de melk te vervangen door een blik gezoete kokosmelk. De bereidingswijze is hetzelfde! . <h4>Oorsprong van dulce de leche</h4> Dulce de leche betekent letterlijk ‘zoet van melk’ en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Vooral in Argentinië en Uruguay is het een geliefd ingrediënt in gebak, koekjes en zoete broodjes. Het lijkt op het Nederlandse broodbeleg Bebogeen – niet hetzelfde, maar soms een alternatief. Je kunt dulce de leche kant-en-klaar kopen in sommige supermarkten, of gewoon zelf maken. . <h4>Serveertips</h4> • Dulce de leche is een lekkere topping voor ijs, zeker de gezouten versie. Heerlijk over vanille- of chocolade ijs!<br/> • Je kunt het ook op pannenkoeken, wafels of crêpes smeren, of over cheesecakes, brownies of cupcakes.<br/> • Lekker als dip bij banaan, appel, peer, aardbeien of bij fruitspiesjes. Dulce de leche is vrij zoet, dus een klein beetje is al genoeg om ervan te genieten. <br/> • Je kunt dulce de leche door koffie of warme melk roeren, of door milkshakes en smoothies.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram