keukenpapier
fijne rasp
mixer met deeghaken
frituurpan
wok
ijsboltang
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
keukenpapier
fijne rasp
mixer met deeghaken
frituurpan
wok
ijsboltang
bereiden
bereidingstip
• Je kunt oliebollen ook met de airfryer bakken: minder vet en je voorkomt dat je gasten in de frituurstank zitten. De baktijd hangt af van de grootte van je oliebollen, maar 9-10 minuten is meestal voldoende, op 200°C. <br/> • Ook de oven is een optie. Vul bakvormpjes (bijvoorbeeld voor muffins) met het deeg en bak je bollen in zo’n 25 minuten, op 200°C. . <h4>Maak je je oliebollen met of zonder krenten?</h4> • Dat is natuurlijk een kwestie van jouw smaak (en die van je familie en gasten). Liever met? Aan dit recept kun je zo’n 100 g krenten toevoegen. <br/> • Extra feestelijke oliebollen maak je met rozijnen die je hebt laten wellen in de rum. Een nachtje is genoeg. Giet ze daarna af en dep ze voorzichtig droog, met een stukje keukenpapier. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/sinaasappel/">sinaasappel</a> (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/appel/">appel</a>, in stukjes gesneden, toe.<br/> • Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.<br/> • Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.<br/> • Schep 100 gram gedroogde cranberry's of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag. <br/> • Nog meer variaties? Bekijk ook onze andere <a href="https://www.boodschappen.nl/zoeken/oliebol/">oliebollenrecepten</a>. . <h4>Waar komen oliebollen vandaan?</h4> Hoewel de oliebol als typisch Hollandse traditie wordt gezien, maken Vlamingen ze ook. Daar heten ze smoutebollen. Het verschil tussen die twee? Dat is tegenwoordig vooral de naam. Smoutebollen werden oorspronkelijk in smout (reuzel) gebakken, hoewel ze tegenwoordig ook gewoon in olie worden gemaakt. . <h4>Zijn oliebollen gezond?</h4> Nee, hoe lekker ze ook zijn, gezond zijn ze niet. Gezonder maken? Vervang de melk door halfvolle of havermelk, de suiker door 1 eetlepel pure honing en de bloem door speltmeel.
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
energie | 0 kcal |
vet | 0 gram |
verzadigd vet | 0 gram |
koolhydraten | 0 gram |
eiwit | 0 gram |
WEB01-SPAR-PU