20 personen
gemiddeld
20 min.
klein gerecht/snack, klein gerecht, klein gerecht/hapje
home recepten Basisrecept oliebollen

Basisrecept oliebollen

ingrediënten


20 min
20 personen
poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

2 liter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

500 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

fijne rasp

mixer met deeghaken

frituurpan

wok

ijsboltang

  • 1 Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan. Boen intussen de citroen schoon en rasp de gele schil fijn.
  • 2 Zeef de bloem boven een ruime kom en meng er een snufje zout door. Maak in het midden een kuiltje. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en citroenrasp toe en meng tot een glad beslag.
  • 3 Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • 4 Verhit de olie in de frituurpan of wok tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de olie glijden. Bak maximaal 4 tot 6 oliebollen tegelijk in 4-5 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.

bereidingstip

• Je kunt oliebollen ook met de airfryer bakken: minder vet en je voorkomt dat je gasten in de frituurstank zitten. De baktijd hangt af van de grootte van je oliebollen, maar 9-10 minuten is meestal voldoende, op 200°C. <br/> • Ook de oven is een optie. Vul bakvormpjes (bijvoorbeeld voor muffins) met het deeg en bak je bollen in zo’n 25 minuten, op 200°C. . <h4>Maak je je oliebollen met of zonder krenten?</h4> • Dat is natuurlijk een kwestie van jouw smaak (en die van je familie en gasten). Liever met? Aan dit recept kun je zo’n 100 g krenten toevoegen. <br/> • Extra feestelijke oliebollen maak je met rozijnen die je hebt laten wellen in de rum. Een nachtje is genoeg. Giet ze daarna af en dep ze voorzichtig droog, met een stukje keukenpapier. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/sinaasappel/">sinaasappel</a> (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/fruit/appel/">appel</a>, in stukjes gesneden, toe.<br/> • Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.<br/> • Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.<br/> • Schep 100 gram gedroogde cranberry's of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag. <br/> • Nog meer variaties? Bekijk ook onze andere <a href="https://www.boodschappen.nl/zoeken/oliebol/">oliebollenrecepten</a>. . <h4>Waar komen oliebollen vandaan?</h4> Hoewel de oliebol als typisch Hollandse traditie wordt gezien, maken Vlamingen ze ook. Daar heten ze smoutebollen. Het verschil tussen die twee? Dat is tegenwoordig vooral de naam. Smoutebollen werden oorspronkelijk in smout (reuzel) gebakken, hoewel ze tegenwoordig ook gewoon in olie worden gemaakt. . <h4>Zijn oliebollen gezond?</h4> Nee, hoe lekker ze ook zijn, gezond zijn ze niet. Gezonder maken? Vervang de melk door halfvolle of havermelk, de suiker door 1 eetlepel pure honing en de bloem door speltmeel.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram