4 personen
eenvoudig
25 min.
bijgerecht
home recepten Basisrecept piccalilly

Basisrecept piccalilly

ingrediënten


25 min
4 personen
2 eetlepels augurken

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zilveruitjes

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kurkuma

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kerriepoeder

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gemberwortel

dit product is niet beschikbaar

eetlepel suiker

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepels dijonmosterd
25 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter azijn

dit product is niet beschikbaar

600 gram gemengde groenten

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

4 schone jampotten met deksel

  • 1 Kook de groenten beetgaar in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet ze af, spoel er koud water over en laat goed uitlekken.
  • 2 Meng 100 ml azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie. Breng de rest van de azijn en 200 ml water aan de kook en giet een beetje ervan bij het bloemmengsel. Doe dit mengsel in de pan en kook zachtjes al roerend 2-3 minuten tot een dikke saus. Schep de groenten en zilveruitjes erdoor en kook 1 minuut door.
  • 3 Vul de potten tot net onder de rand met deze piccalilly, sluit de potten en laat ze ondersteboven afkoelen. De piccalilly is 4-6 maanden houdbaar.

bereidingstip

Gebruik voor dit recept stevige groenten als wortel, bloemkool en pastinaak.. Lekker bij bruine bonen, boerenkoolstamppot, oude kaas, hamburger, biefstuk, friet en paté.. <h4>De smaak van piccalilly </h4> Piccalilly smaakt pittig en friszuur, met een licht scherpe mosterdtoon. De grove structuur met stukjes bloemkool, augurk en ui geeft een lekkere bite. Het is een uitgesproken smaakmaker die goed werkt als tegenhanger van zoute of hartige gerechten.. <h4>Piccalilly bewaren </h4> Een ongeopend potje piccalilly kun je gewoon in de voorraadkast bewaren, bij voorkeur op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je het in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel om bederf te voorkomen.. <h4>Wat kan je eten met piccalilly? </h4> Piccalilly is heerlijk bij stamppot, gehaktbal, friet of een broodje kaas. Ook lekker als frisse tegenhanger bij pulled pork, BBQ-gerechten of op een tosti. Een lepeltje in een salade of door een dressing kan ook verrassend goed werken.. <h4>Hoe lang blijft piccalilly goed?</h4> Ongeopend blijft piccalilly vaak maandenlang goed, check de THT-datum op het etiket. Na openen is het in de koelkast nog zo’n 4 tot 6 weken houdbaar, mits je hygiënisch te werk gaat. Zie je schimmel of ruikt het vreemd? Dan weggooien.. <h4>Waarom is piccalilly geel?</h4> Piccalilly dankt z’n gele kleur aan kurkuma (geelwortel), een specerij die vaak wordt gebruikt in mosterd en curry’s. Het geeft niet alleen kleur, maar ook die kenmerkende warme, aardse smaak.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 100 kcal
vet 4 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 11 gram
eiwit 3 gram