4 personen
gemiddeld
35 min.
bijgerecht
home recepten De ultieme aardappelpuree

De ultieme aardappelpuree

ingrediënten


35 min
4 personen
bieslook

dit product is niet beschikbaar

nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

25 gram boter

dit product is niet beschikbaar

4 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

5 grote kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Kook de aardappels gaar. Verwarm de slagroom met de knoflook, laurierblaadje en tijm. Neem de pan van de warmtebron en houd apart.
  • 2 Laat de aardappels uitstomen in de pan en pureer de hete aardappels. Zeef de room en giet de helft al roerend bij de puree. Roer dan de boterblokjes door de puree.
  • 3 Klop de rest van de room door de puree tot de gewenste dikte. Bestrooi met nootmuskaat en fijngesneden bieslook.

bereidingstip

Tip om klonten te voorkomen: stamp met een pureestamper en roer niet te lang, anders wordt de puree juist plakkerig.. <h4>Bereidingstips</h4> <p>Voor een romige aardappelpuree kies je kruimige aardappelen, zoals Doré of Eigenheimer. Snijd ze in gelijke stukken zodat ze tegelijk gaar worden en kook ze in ruim water met een snuf zout. Giet daarna goed af en laat even droogstomen, zo voorkom je dat de puree waterig wordt. Stamp de aardappelen luchtig en voeg melk en boter beetje bij beetje toe.. <h4>Variaties op het aardappelpuree-recept</h4> Je kunt aardappelpuree eindeloos variëren door extra smaken toe te voegen:<br/> • Fijngehakte peterselie of bieslook<br/> • Geroosterde knoflook<br/> • Geraspte kaas<br/> • Mosterd of mierikswortel voor pit<br/> • Gebakken ui of spekjes<br/> • Pastinaak of knolselderij meegekookt en meegepureerd<br/> . <h4>Kun je aardappelpuree van tevoren maken?</h4> <p>Ja, dat kan. Maak de puree maximaal een dag van tevoren en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Verwarm de puree langzaam op een laag vuur of in de oven, en voeg eventueel nog wat melk of een klontje boter toe om hem weer smeuïg te maken. Laat de puree niet te lang staan, want hoe verser je hem serveert, hoe lekkerder de smaak en structuur blijven.</p>. <h4>Hoe maak je het beste puree?</h4> <p>Het geheim van goede aardappelpuree zit in de juiste aardappel en een luchtige bereiding. Gebruik kruimige aardappelen, kook ze gaar in ruim water met zout en laat ze daarna even droogstomen. Stamp de aardappelen met een pureestamper en voeg warme melk en een klont boter toe. Zo krijg je een romige, gladde puree zonder dat hij plakkerig wordt.</p>. <h4>Welke kruiden zijn lekker bij aardappelpuree?</h4> <p>Kruiden geven aardappelpuree extra smaak en maken hem net wat spannender. Klassiek zijn nootmuskaat, peterselie en bieslook. Ook rozemarijn of tijm werken goed, zeker in combinatie met vleesgerechten. Voor een frisse twist kun je dille of dragon toevoegen, of een snufje kerrie voor een kruidig accent.</p>. <h4>Hoe bereid je aardappelpuree?</h4> <p>Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze 20 minuten in licht gezouten water. Giet ze af, laat even droogstomen en stamp ze fijn. Voeg warme melk of room en boter toe tot de puree de gewenste smeuïgheid heeft. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat. Serveer direct of houd warm tot gebruik.</p>. <h4>Waarom een ei in puree?</h4> <p>Een ei door de aardappelpuree zorgt voor extra binding en een rijkere smaak. Vooral de dooier maakt de puree romig en vol. Het is geen must, maar wel een handige tip als je de puree wat steviger en voller wilt maken. Voeg het ei altijd toe aan de warme puree, zodat het goed kan mengen.</p>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram