4 personen
eenvoudig
20 min.
tussendoortje, klein gerecht/snack, klein gerecht
home recepten Havermout-pindakaaskoekjes

Havermout-pindakaaskoekjes

ingrediënten


20 min
4 personen
1 ei

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel sesamzaad

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels pindakaas

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels honing

dit product is niet beschikbaar

150 gram havermoutvlokken

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng alle ingrediënten in een kom tot een plakkerig deeg. Vorm met 2 lepels hoopjes ervan op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets platter. Zorg voor voldoende tussenruimte.
  • 2 Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 min. gaar. Laat afkoelen.

bereidingstip

• Deze koekjes kun je ook in de airfryer maken in plaats van de oven. Houd er rekening mee dat de baktijd korter is en de temperatuur wat lager. Bak ze 8-12 min. op 160-170°C. Controleer ze halverwege even, om verbranden te voorkomen. <br/> • Vergeet bij bakken in de oven niet om de oven voor te verwarmen op 180°C. Dat zorgt voor een gelijkmatig bakresultaat. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg 30-40 g gehakte noten toe of 30 g rozijnen. Pas de hoeveelheid honing eventueel wat aan.<br/> • Zin in iets extra’s? Voeg 30 g pure chocolade in kleine stukjes toe aan het deeg. • Maak vegankoekjes: vervang het ei door 1 el lijnzaad + 4 el water. Laat dat 10 min. staan tot je gel hebt. Gebruik vegan pindakaas.<br/> • Gebruik je fijne havermout, dan worden de koekjes compacter en gladder. Grove havermout geeft juist meer bite.<br/> • Natuurlijke pindakaas (100% pinda) bevat geen toegevoegde suikers of olie. Een verantwoord alternatief voor ‘gewone’ pindakaas. <br/> Glutenvrij? Gebruik glutenvrije havermoutvlokken en glutenvrij bakpoeder. . <h4>Serveertip</h4> Havermoutkoekjes zijn op hun lekkerst als ze warm zijn. Eet ze als tussendoortje bij een kop thee of koffie. Koud zijn ze ook heerlijk. . <h4>Havermoutkoekjes bewaren</h4> • Bewaar de koekjes 4-5 dagen in een goed afgesloten (koek)trommel, op kamertemperatuur.<br/> • In de vriezer blijven de koekjes tot 3 maanden goed. . <h4>Zijn havermoutkaaskoekjes gezond?</h4> In deze koekjes zit geen geraffineerde suiker. De havermout is rijk aan vezels en pindakaas zit vol plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Maar of het de gezondste koekjes zijn? Met name in de pindakaas zitten redelijk wat calorieën, dus eet deze koekjes met mate. Dit recept komt op ca. 85 kcal per koekje.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 265 kcal
vet 10 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 32 gram
eiwit 9 gram