6 personen
gemiddeld
40 min.
hoofdgerecht

Irish stew

ingrediënten


40 min
6 personen
6 grote aardappels

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gedroogde tijm

dit product is niet beschikbaar

750 milliliter vleesbouillon

dit product is niet beschikbaar

750 milliliter vleesbouillon van tablet

dit product is niet beschikbaar

1 blikje tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

2 stengels bleekselderij

dit product is niet beschikbaar

2 winterwortels

dit product is niet beschikbaar

2 grote uien
4 eetlepels olie

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram runderlap

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels bloem

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij. Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
  • 2 Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • 3 Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • 4 Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook. Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • 5 Schep de aardappelblokjes door het vlees. Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes. Dit is een complete maaltijd.

bereidingstip

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist je dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?

wijnadvies

Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 495 kcal
vet 23 gram
verzadigd vet 8 gram
koolhydraten 31 gram
eiwit 38 gram