4 personen
gemiddeld
10 min.
bijgerecht, hoofdgerecht
home recepten Kip uit de oven

Kip uit de oven

ingrediënten


10 min
4 personen
250 milliliter droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 bol knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel gedroogde rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

2 takjes rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel zachte boter

dit product is niet beschikbaar

1 kip

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

ovenschaal

aluminiumfolie

bakkwastje

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met boter. Dep de kip goed droog met keukenpapier. Leg de kip in de ovenschaal en wrijf het vel in met de boter. Bestrooi de kip rondom met grof zout, peper en de naaldjes van de takjes rozemarijn. Stop een paar gepelde teentjes knoflook in de holte van de kip en leg de rest van de gepelde teentjes knoflook in de ovenschaal. Giet de wijn erbij.
  • 2 Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en gaar de kip 1 uur in het midden van de oven. Verwijder dan de folie en bak de kip nog 30-40 min. Bestrijk de kip tussendoor af en toe met het uitgelopen braadvocht uit de ovenschaal. Neem de kip uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten voor aansnijden.

bereidingstip

• Marineren is bij dit recept niet per se nodig, maar het kan wel extra smaak geven. Wrijf de kip in met een mengsel van olie, knoflook, citroenrasp en Italiaanse kruiden en zet minimaal 1 uur in de koelkast. <br> • Stel de oven in op boven- en onderwarmte, op 200 °C, voor een gelijkmatige garing. Heteluchtstand kan ook: 180°C). <br> • Voor extra malse kip laat je hem langzaam garen in de oven: 2-3 uur, op een temperatuur tussen 100-130°C. Lekker om <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/pulled-chicken/">pulled chicken</a> mee te maken. <br> • In plaats van een hele kip, kun je ook kippenbouten braden. Houd dan 40-45 min. aan voor de bereidingstijd. . <h4>Variatietips</h4> • Maak de kip pittiger met chilivlokken, rode peper of gerookte-paprikapoeder. Strooi ze net als de rozemarijn over de kip. <br> • Voeg olijven en kappertjes toe in de laatste 20 min. van de oventijd. Verdeel ze rondom de kip in de schaal, zodat ze hun smaak kunnen afgeven aan de kip. <br> • Zin in extra hartigheid? Strooi de laatste 10 minuten geraspte Parmezaanse kaas over de kip. . <h4>Serveertip</h4> • Dit recept is lekker met een frisse salade erbij en (oven)gebakken krieltjes met schil. Pasta(salade) en rijst kunnen ook erbij worden geserveerd. <br> • Rooster samen met de kip groenten in de oven: wortel, pastinaak, ui, paprika zijn een heerlijke erbij. <br> • Garneer de kip met extra verse kruiden: peterselie, rozemarijn of basilicum, voor extra kleur en geur. <br> • Giet het bakvocht uit de ovenschaal, in een steelpan, en laat het iets inkoken op een middelhoge stand. Doe er een kontje koude boter bij en je krijgt een snelle, glanzende saus. <br> • Restje kip over? Verwerk het in een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/pasta-pesto-kip/">pasta pesto</a>.. <h4>Kun je kip uit de oven bewaren?</h4> • In de koelkast blijft de kip maximaal 2 dagen goed. Warm hem weer op in de oven of in een pan, of eet hem koud op je sandwich of in je salade. <br> • In de vriezer blijft de kip 3 maanden goed. Ontdooi hem in de koelkast voordat je hem opgewarmd of koud weer eet.

wijnadvies

Kip en chardonnay is een klassieke combinatie: kies voor Hacienda Chardonnay Reserve uit Chili.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 320 kcal
vet 15 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 1 gram
eiwit 38 gram