8 personen
gemiddeld
30 min.
nagerecht
home recepten Klassieke tiramisu

Klassieke tiramisu

ingrediënten


30 min
8 personen
2 eetlepels cacao
500 gram mascarpone

dit product is niet beschikbaar

60 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

5 eieren

dit product is niet beschikbaar

50 gram extra pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

29 lange vingers

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter espresso

benodigdheden

schaal

mixer

vershoudfolie

  • 1 Laat de espresso afkoelen tot iets boven kamertemperatuur. Doop de helft van de lange vingers kort in de espresso en leg ze in de schaal. Zorg dat de lange vingers net genoeg koffie opnemen. Net genoeg dat ze niet breken.
  • 2 Hak chocolade fijn en strooi 1/3 over de lange vingers.
  • 3 Splits de eieren en doe de eidooiers in een kom. Voeg de suiker toe en klop met de mixer in ca. 5 min. luchtig. Spatel de mascarpone erdoor. Klop eventuele klontjes kort glad met de mixer en verdeel de helft over de lange vingers.
  • 4 Maak een tweede laag van in koffie gedoopte lange vingers en fijngehakte chocolade. Verdeel de rest van de mascarpone erover. Bestrooi met de helft van de cacao en de rest van de fijngehakte chocolade.
  • 5 Dek de tiramisu af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de cacao.

bereidingstip

Hoe langer de tiramisu staat, hoe lekkerder. De smaken trekken dan namelijk nog meer in en de koekjes worden lekker zacht. Je kunt dit toetje dus heel goed een dag en nacht van tevoren maken.. <h4>De beste tiramisu</h4> • Hoe langer de tiramisu staat, hoe lekkerder. De smaken trekken dan namelijk nog meer in en de koekjes worden lekker zacht. Je kunt dit toetje dus heel goed een dag en nacht van tevoren maken. Zorg dat de tiramisu minimaal 3 uur afgedekt opstijft in de koelkast. <br/> • Luchtigere tiramisu maken? Klop dan de eieren als ze op kamertemperatuur zijn . <h4>Let op: deze tiramisu is niet geschikt voor zwangere vrouwen</h4> In deze tiramisu worden rauwe <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zuivel/ei/koken/">eieren</a> gebruikt. Wil je iedereen toch mee laten eten? Vervang de rauwe eieren dan door aquafaba: het vocht uit blikken kikkererwten. . <h4>Variatietips met en zonder alcohol</h4> • Hoewel dit een alcoholvrij recept is, gaat er vaak alcohol in klassieke tiramisu. Welke? Populair zijn Marsalawijn, port en Amaretto-likeur. Iets zwaarder? Gebruik dan rum of cognac.<br/> • Je kunt de drank ook vervangen door suiker- of koffiesiroop. Die laatste optie bevat wél cafeïne, dus die is niet kids- en zwangerschapsproof. <br/> • De koffie in dit recept kun je vervangen door volle chocolademelk. . <h4>Hoe bewaar je tiramisu?</h4> • Dek je tiramisu goed af met vershoudfolie, of bewaar het in een luchtdichte doos. Dan blijft het tot 3 dagen goed in de koelkast.<br/> • Tiramisu zonder rauwe eieren kun je prima invriezen. In de vriezer blijft het ongeveer 2 maanden goed. <br/> • Laat de tiramisu langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het serveert.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 426 kcal
vet 30 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 31 gram
eiwit 8 gram