4 personen
gemiddeld
40 min.
voorgerecht, tussengerecht
home recepten Preisoep basisrecept

Preisoep basisrecept

ingrediënten


40 min
4 personen
4 theelepels crème fraîche

dit product is niet beschikbaar

1 liter kippenbouillon

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel bloem

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

2 preien

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

  • 1 Snijd de preien in fijne ringen. Snipper de sjalotten.
  • 2 Houd wat preiringen apart voor garneren. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de rest van de prei, sjalot en geperste knoflook 10 min.
  • 3 Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 min. mee. Voeg de bouillon toe en laat nog 10 min. zachtjes koken tot een lichtgebonden soep. Roer regelmatig.
  • 4 Neem de pan van de warmtebron en pureer de soep met de staafmixer glad. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de soep in 4 kommen, verdeel de crème fraîche erover en garneer met de achtergehouden preiringen.

bereidingstip

• In plaats van crème fraîche kun je ook halfvolle of magere Griekse yoghurt gebruiken. Preisoep is over het algemeen al vrij gezond, maar dit maakt ‘m nog wat voedzamer: minder vet én meer eiwitten! <br/> • Handig: prei hoeft helemaal niet zo lang te koken in soep. 10-15 min. op een middelhoge stand is voldoende. De prei moet lekker zacht zijn, maar nog wel wat structuur hebben. Als je de prei in dunne ringen snijdt, gaart hij sneller. . <h4>Serveertips</h4> • Serveer de preisoep met stokbrood, ciabatta of roggebrood. Of met gegrild brood met kaas.<br/> • Een frisse salade past ook goed bij preisoep.<br/> • Voor een maaltijdsoep kun je de preisoep aftoppen met gebakken spekjes, geraspte kaas of geroosterde noten of zaden. Met een rijkelijk belegde boterham of wrap erbij is dit een uitstekend hoofdgerecht. . <h4>Variatietips</h4> • In dit recept gebruiken we de basisingrediënten voor preisoep. Maar je kunt er ook mee variëren. Voeg 100 ml witte wijn toe aan de soep, samen met de bouillon.<br/> • Wil je een prei-kerriesoep maken? Voeg dan 1 tot 2 el kerrie toe. Voeg die al aan het begin toe, bij het fruiten van de sjalotten en knoflook. Dan komen de smaken lekker los in de soep. Je kunt ook ½ theelepel kurkuma toevoegen, of ¼ theelepel komijn. Garneer de soep met verse koriander. . <h4>Preisoep bewaren</h4> • In de koelkast blijft je preisoep 2-3 dagen goed.<br/> • In de vriezer zelfs 3 maanden. Pas wel op met zuivel: voeg de crème fraîche of yoghurt pas toe na het opnieuw opwarmen.<br/> • Je kunt de soep het beste een nacht in de koelkast laten ontdooien. Warm de soep vervolgens op een lage stand op.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 120 kcal
vet 7 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 10 gram
eiwit 3 gram