4 personen
eenvoudig
25 min.
bijgerecht
home recepten Sambal goreng telor

Sambal goreng telor

ingrediënten


25 min
4 personen
1 rode peper

dit product is niet beschikbaar

6 eieren

dit product is niet beschikbaar

50 gram santen

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels arachideolie

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel rietsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel goela djawa
theelepel sambal trassi
1 eetlepel sambal badjak
1 eetlepel sambal oelek

dit product is niet beschikbaar

1 gember

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenmachine

  • 1 Wrijf de ui, knoflook, gember, sambal oelek, eventueel sambal trassi, goela djawa en olie tot een grove pasta in een vijzel of pureer ze grof in de keukenmachine.
  • 2 Fruit deze pasta op een lage stand. Schep de tomatenpuree erdoor.
  • 3 Los de santen op in 250 ml warm water en voeg deze al roerend toe aan de kruiden.
  • 4 Leg de eieren en rode peper erin en verwarm 10 minuten tot de saus iets is ingekookt.
  • 5 Serveer de eieren in de saus.

bereidingstip

Braad de hardgekookte eieren voordat ze in de saus gaan rondom in een beetje olie aan. Er ontstaat dan een dun vliesje aan de buitenkant, waardoor de saus beter aan de eieren hecht.. <h4>Wat betekent sambal goreng telor?</h4> Sambal goreng telor is een Indonesisch gerecht dat letterlijk vertaald 'gebakken sambal-eieren' betekent. </br> Sambal is pittige saus van chilipepers (vaak met ui, knoflook en specerijen). Goreng betekent gebakken. Telor (of telur) betekent ei. </br> Dit is een gerecht van hardgekookte eieren die kort gebakken worden in een pittige, kruidige saus op basis van sambal, tomaat, ui, knoflook en kokosmelk of santen. Het resultaat: eieren in een hartige, licht pittige saus met een Indonesische smaak.. <h4>Lekkere gerechten met sambal goreng telor </h4> Sambal goreng telor past goed bij andere Indonesische of Indische gerechten. Denk aan: • Nasi kuning of nasi goreng (gele rijst of gebakken rijst) </br> • Sajoer lodeh (groentecurry in kokosmelk)</br> • Rendang (pittig rundvleesgerecht) </br> • Ajam opor (milde kip in kokosmelk)</br> • Tempeh goreng of tahu sambal (gebakken tempeh of tofu met sambal)</br> • Atjar tjampoer (zoetzure groente als fris bijgerecht). <h4>Wat zijn lekkere gerechten met sambal?</h4> Sambal kun je op heel veel manieren gebruiken. Een paar lekkere gerechten waarin sambal goed tot z’n recht komt: </br> • Bami goreng met sambal en ketjap </br> • Sambal boontjes: sperziebonen met ui en sambal </br> • Pittige kipstukjes uit de wok met sambal en ketjap</br> • Sambal tempeh (tempeh krokant gebakken met sambal)</br> • Toast of brood met ei en sambal – simpel maar smaakvol </br> • Sambal door een marinade voor vis, kip of tofu


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 265 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 7 gram
eiwit 12 gram