4 personen
eenvoudig
40 min.
hoofdgerecht
home recepten Zalm in gekaramelliseerde prei met wittewijnsaus

Zalm in gekaramelliseerde prei met wittewijnsaus

ingrediënten


40 min
4 personen
1 eetlepel boter

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter kookroom

dit product is niet beschikbaar

300 milliliter droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel tijm

dit product is niet beschikbaar

1 laurierblaadje

dit product is niet beschikbaar

1 sjalot

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel boter

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

4 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

4 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

600 gram zalmfilets

dit product is niet beschikbaar

2 dikke preien

  • 1 Leg een paar preirepen overlappend naast elkaar. Leg in het midden van de lengte 1 laurierblaadje, 1 takje tijm en een stuk zalmfilet. Maal zout en peper erover en wikkel de prei er strak omheen. Maak zo 4 pakketjes.
  • 2 Verwarm de boter in een koekenpan op een lage stand. Bak hierin de pakketjes langzaam rondom goudbruin en keer regelmatig tot de pakketjes licht karamelliseren.
  • 3 Verwarm intussen de ingekookte wijn opnieuw en giet de kookroom erbij. Laat op hoge stand 1 minuut koken en breng op smaak met zout en peper. Klop als laatste met een garde de boter erdoorheen.
  • 4 Maak op warme borden een ‘spiegel’ van de saus (zie 'kooktechniek: spiegel van saus' elders op boodschappen.nl) en leg de pakketjes erop.

bereidingstip

Dit recept is lekker met gesouffleerde zoete aardappel (zie recept elders op boodschappen.nl).

wijnadvies

Gebruik voor de saus bij deze zalm de droge witte wijn van Harold’s Hill en schenk deze er ook bij.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 580 kcal
vet 40 gram
verzadigd vet 19 gram
koolhydraten 8 gram
eiwit 33 gram