4 personen
uitdagend
15 min.
hoofdgerecht
home recepten Zelfgerookte zalmfilet

Zelfgerookte zalmfilet

ingrediënten


15 min
4 personen
1 theelepel rookmot
1 theelepel zwarte (ceylon) thee
1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

4 zalmfilets

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ongekleurde eierdoos

hittebestendig rooster

hapjespan met deksel

  • 1 Scheur 1 dopje van de eierdoos af en doe de thee of rookmot erin.
  • 2 Plaats het eierdopje in de pan. Bestrooi de zalmfilets met zout en leg ze op het rooster in de brede pan.
  • 3 Steek een hoekje van het eierdopje aan.
  • 4 Plaats direct het deksel op de pan en laat de zalmfilets circa 3 minuten in de gesloten pan rusten. Verwijder het deksel en serveer de zalm direct.

bereidingstip

De pan waarin je rookt hoeft niet op het fornuis te staan, rook de zalm daarom bij voorkeur buiten. Zet anders in ieder geval de afzuigkap aan voordat het deksel van de pan afgaat. De rook ontwikkelt zich heel snel. Dat is normaal, maar blijf erbij! Gebruik het liefst een glazen deksel zodat je het rookproces goed in de gaten kunt houden.

wijnadvies

Bij zalm past heel veel wit, zoals Lizard Pinot Grigio, Arthur Metz Riesling of Ana Sauvignon Blanc. Maar wie durft, schenkt er licht gekoeld rood bij, bijvoorbeeld de Roemeense I am van de pinot noir-druif.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 285 kcal
vet 20 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 25 gram