filter en sorteer

melk van de derde generatie

Sinds kort vind je bij SPAR de echte boerenzuivel van Den Eelder, het zuivelbedrijf van de familie Van der Schans. Ernst en Jacomine runnen het bedrijf met hun zoons Willem (31) en Gerben (26). SPAR sprak met deze broers en ontdekte de liefde van de derde generatie voor het boerenvak. Geen wonder dat hun melk, yoghurt en vla zó lekker smaakt.

de koeien van opa

“Het mooie aan ons vak? Er zit veel historie in ons bedrijf. We werken hier met de achter-achter-achterkleindochters van de koeien waar mijn opa mee werkte,” legt Gerben uit. Willem vult hem aan: “Door de jaren heen hebben onze ouders en grootouders onze koeien zo gefokt dat ze een goede gezondheid hebben en de lekkerste melk geven. Ook wij vinden het belangrijk om zo goed mogelijk om te gaan met het land en de dieren om zo de kwaliteit voor later te waarborgen. We maken met onze dieren en ons land dus deel uit van de historie én de toekomst.” De bereidingsmethode van de melk, karnemelk, vla en yoghurt is nog zoveel mogelijk authentiek. Willem: “Natuurlijk moeten we voldoen aan alle hygiëne-eisen, maar onze karnemelk bijvoorbeeld bereiden we nog steeds op dezelfde manier als dat vroeger gebeurde. Wij fermenteren eerst en scheiden dan het vet van de melk in een echte karn. In de grote fabrieken doen ze dat vanwege de efficiëntie andersom, daar komt geen karn meer aan te pas. Ook standaardiseren we onze volle melk niet. De melk gaat zo onbewerkt mogelijk het pak in.”

draaien op duurzame energie

Voor de familie is duurzaam omgaan met de omgeving en de dieren een groot goed. Willem: “We leven met heel veel mensen en boeren in een klein land. Het is belangrijk dat we zo duurzaam mogelijk voedsel produceren. Een deel van het methaangas dat de koeien uitstoten kunnen we omzetten in energie en warmte. Hierdoor beperken we methaanemmissies en maken we zuivel op groene energie. Daarnaast hebben we zonnepanelen die ons voorzien van duurzame energie.” Gerben legt uit dat ook diervriendelijkheid deel uitmaakt van hun visie op duurzaamheid. “Hoe beter je voor de koe bent, hoe beter de koe is voor de boer. De melk wordt er lekkerder van. Onze koeien mogen zelf kiezen wanneer ze naar buiten gaan. Op echt warme, zomerse dagen blijven ze liever binnen en vinden ze het juist heerlijk om ’s avonds naar buiten te gaan. Binnen zorgen we er ook voor dat het de koeien nergens aan ontbreekt. De stallen hebben geïsoleerde daken, ventilatoren, verneveling en koeienborstels.”

de creatieve ondernemer

Willem en Gerben hebben ieder hun eigen rol binnen het bedrijf. Gerben: “Als kind was ik al gericht op de dieren en ik heb de hogere agrarische school gedaan.” Voor Willem was het niet direct vanzelfsprekend dat hij in het familiebedrijf zou stappen. Hij studeerde aan de kunstacademie. Toch kan hij er al zijn creativiteit in kwijt en de broers vullen elkaar goed aan. Op dit moment wonen ze allebei niet op de boerderij waar ze zijn opgegroeid. Maar in de toekomst zien ze dit nog wel gebeuren. Gerben: “We zijn druk bezig om plannen te maken daarvoor. Dat is toch gaaf om hier later met onze eigen gezinnen te wonen?”

Terugroepactie | Kips Vega Paté