alles over de aardbei

herkomst & beschikbaarheid van de aardbei

Wilde aardbeien komen over de gehele wereld voor, met name in Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika. De bekendste Europese soort is de bos-aardbei. De kleine, geurige vruchtjes worden al sinds mensenheugenis verzameld. Uit verschillende rassen zijn in de 19e en vooral 20e eeuw de vele tientallen rassen ontwikkeld zoals wij die nu kennen. Aardbeien in ons land zijn voornamelijk afkomstig uit eigen land, Spanje, Egypte, Israël en Jordanië en zijn jaarrond verkrijgbaar.

aardbeien zijn zó lekker

Aardbeien zijn caloriearm en rijk aan vitamine C. Ze zijn lekker in toetjes, op taarten of in vlaaien. Combineer aardbeien ook eens met andere vruchten, bijvoorbeeld in een fruitsalade of sangria of, ook heel apart, in een koude vruchtensoep. Verwerk aardbeien ook eens in gelei, jam of gebruik ze als vulling in gebak.

De aarbei is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht. De pitjes aan de buitenkant zijn namelijk de vruchtjes. Afhankelijk van het type verschillen de vruchten in smaak, vorm en kleur: van helder- tot donkerrood en van kegelvormig tot ovaalvormig.

kwaliteit van de aardbei

Aardbeien dienen gelijkmatig rood van kleur en glanzend te zijn. Bovendien moeten ze beschikken over een groen kroontje. Kijk bij ontvangst of er geen overrijpe vruchten tussen zitten. Aardbeien zijn kwetsbaar. Behandel ze daarom voorzichtig en houd de kwaliteit in de gaten door te kijken. Fruit dat beschadigd is, gaat snel in kwaliteit achteruit en steekt andere vruchten aan. Haal eventueel licht beschadigd fruit daarom zo snel mogelijk weg bij andere vruchten.

zo bewaar je aardbeien

het meeste zomerfruit kan niet lang op een warme plaats worden bewaard. Het beste is het fruit direct na aankoop ongewassen in de koelkast te bewaren. Spreid het bij voorkeur uit op een bord. Aardbeien zijn zeer kwetsbaar en daardoor zelfs in de koelkast ten hoogste 3 dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigd fruit zo snel mogelijk weg bij andere vruchten. Zomerfruit kan goed worden ingevroren.

tips om aardbeien schoon te maken

Was de aardbei met het kroontje er nog aan. Zo zuigt hij zich niet vol met water. Verwijder na het wassen de kroontjes.

aardbeien zijn lekker te combineren met...
Terugroepactie | SPAR palingworst
Terugroepactie | SPAR sandwich pittige kip