alles over de ananas

herkomst & beschikbaarheid van de ananas

De ananas stamt uit Zuid-Amerika. Columbus ontdekte de vrucht in Guadeloupe tijdens zijn tweede reis in 1493. De Spanjaarden verspreiden de vrucht over  de  rest  van  de  wereld. De naam 'ananas' is afgeleid van de Indiaanse naam 'Nana Meant', wat 'kostelijke vrucht' betekent. Ananas is jaarrond verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Panama en Ghana.

ananassen zijn zó lekker

Ananas is heerlijk fris zoetzuur van smaak. De vrucht past daardoor uitstekend in allerlei vleesgerechten, exotische stoofschotels, salades of desserts. Onbewerkte ananas bevat het enzym bromelaine, dat ervoor zorgt dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik daarom voor mousse en pudding ananas die even is gekookt. Bovendien bevat ananas een eiwitsplitsend enzym: vlees dat in ananassap wordt gemarineerd wordt malser en is sneller gaar.

De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Hij bestaat uit een heleboel bessen die samen zijn gegroeid. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt aangezien deze moeilijk narijpt. Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees.

kwaliteit van de ananas

Ananas hoort stevig aan te voelen en de kroon moet er vers en groen uitzien. Ananas is rijp wanneer deze bij lichte vingerdruk meegeeft. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan rijp zijn. De geur is belangrijk: een rijpe ananas verspreidt een heerlijke geur. De rijpheid van een ananas is ook te testen door voorzichtig aan één van de onderste bladeren te trekken; laat deze gemakkelijk los, dan is de ananas rijp.

zo bewaar je ananassen

Ananas is niet bestand tegen temperaturen onder 7 graden. Leg de ananas op een zachte ondergrond want de vrucht kan beurs worden van haar eigen gewicht. De vrucht is 3 tot 7 dagen houdbaar.

tips om ananassen schoon te maken

Halveer de vrucht in de lengte, verwijder van elke helft de harde kern in het midden, snijd het vruchtvlees los langs de schil en snijd het in stukken, of gebruik een zogenaamde ananasschiller.