alles over de aubergine

herkomst & beschikbaarheid van de aubergine

De aubergine wordt ook wel 'eierplant' of 'eiervrucht' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse woord 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. Van oorsprong komt deze vrucht uit tropisch Azië. Via de Moren kwam de aubergine in de 16e eeuw langs Spanje en Portugal in Europa. Inmiddels wordt de aubergine in grote delen van de wereld geteeld. Vooral in de Zuid-Europese keuken groeide de populariteit van de aubergine. Ook in Nederland zien we de aubergine steeds vaker op het menu staan. Aubergines zijn jaarrond verkrijgbaar. Van februari tot november uit Nederland, de overige maanden komt de vrucht uit Spanje.

aubergines zijn zó lekker

Aubergine heeft een vrij neutrale smaak. Daarmee past de vrucht uitstekend in de trend van exotisch koken en kan de vrucht in een grote verscheidenheid aan gerechten worden verwerkt. Het is de vrucht die 'body' geeft aan ovenschotels zoals lasagna en moussaka, roerbak- en stoofgerechten. Aubergine kan ook uitstekend worden gevuld of gegrild.
Let op: Eet aubergine nooit rauw! Onbereide/rauwe aubergine bevat een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken.

Aubergine is een mooie, slanke vrucht met een groene kelk met weinig tot geen stekels. De aubergine is een glanzende vrucht en is het meest bekend in haar dieppaarse kleur. De vrucht heeft bijna wit vruchtvlees. Aubergines zijn er ook in andere kleuren en maten.

kwaliteit van de aubergine

Aubergine hoort er gaaf en glanzend uit te zien en hoort een frisgroen kroontje te hebben. De vrucht is rijp als ze bij een lichte vingerdruk iets meegeeft. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.

zo bewaar je aubergines

Bewaar aubergines op een donkere, koele plaats waar het een beetje vochtig is. Ze zijn op deze manier een week houdbaar. Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 graden te bewaren.

tips om aubergines schoon te maken

Aubergines zijn na aankoop vrijwel meteen klaar voor gebruik. Snijd de beide uiteinden eraf en was de vrucht. Aubergines hoeven niet geschild te worden.

Terugroepactie | Kips Vega Paté