4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Aardappel-gehaktschotel

Aardappel-gehaktschotel

ingrediënten


20 min
4 personen
100 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

200 gram champignons

dit product is niet beschikbaar

300 gram waspenen

dit product is niet beschikbaar

1 winterwortel

dit product is niet beschikbaar

2 preien

dit product is niet beschikbaar

boter

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel Italiaanse kruiden

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel Provençaalse kruiden

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel paprikapoeder

dit product is niet beschikbaar

300 gram rundergehakt

dit product is niet beschikbaar

6 theelepels arachideolie
6 theelepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

6 vastkokende aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

aluminiumfolie

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 2 Kook de aardappelblokjes circa 5 minuten en giet ze af.
  • 3 Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin het gehakt met paprikapoeder, zout en peper rul. Meng de Provençaalse kruiden en knoflook door de rest van de olie.
  • 4 Vet een ovenschaal in met boter. Schep de aardappelblokjes op de bodem van de ovenschaal en verdeel het gehakt erover.
  • 5 Meng de prei met de wortel en verdeel over het gehakt.
  • 6 Halveer de champignons eventueel en steek ze tussen het wortel-preimengsel. Giet de kruidenolie erover.
  • 7 Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak circa 15 minuten in het midden van de oven.
  • 8 Bestrooi de schotel met de kaas en zet zonder folie nog circa 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

bereidingstip

Bak het gehakt eerst rul met wat ui en kruiden voordat je het in de ovenschaal doet.. <h4>Welk gehakt voor een gehaktschotel met aardappel? </h4> Rundergehakt is een veelgebruikte keuze voor ovenschotels. Het is mager, smaakvol en combineert goed met aardappels en groenten. Wil je een wat sappiger resultaat, dan kun je half-om-half gehakt gebruiken (een mix van rund en varken). Dit geeft een iets vollere smaak. Ook vegetarisch gehakt is een prima alternatief en werkt goed in ovengerechten.. <h4>Wat voor aardappelen gebruik je voor een ovenschotel? </h4> Voor een smeuïge laag of puree zijn kruimige aardappelen het meest geschikt. Ze vallen makkelijk uit elkaar en krijgen een zachte structuur. Wil je liever aardappelschijfjes gebruiken die hun vorm behouden, kies dan voor vastkokende aardappelen.. <h4>Hoe lang blijft een ovenschotel met gehakt goed? </h4> In de koelkast kun je een ovenschotel maximaal 2 dagen kan bewaren. In de vriezer kun je een ovenschotel 3 maanden bewaren. Zorg er altijd voor dat de schotel goed is afgekoeld en luchtdicht verpakt.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 510 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 19 gram
eiwit 24 gram